Γνωρίζοντας το «Όνειρο» – Συνέντευξη με την συγγραφέα Σοφία Ζαρκαλή, για το πρώτο της μυθιστόρημα.

Όνειρο 1

Με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου βιβλίου της Σοφίας Ζαρκαλή με τίτλο «Όνειρο», κάναμε μια μικρή συνέντευξη-συζήτηση μαζί της για να σας βάλουμε στον κόσμο του βιβλίου της. Το «Όνειρο» κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία αρχές Ιουνίου από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Πόσος καιρός έχει ήδη περάσει; Μήνες, χρόνια, αιώνες, δεν ξέρω… Ημερολόγιο δεν έχω για να δω. Το μόνο που ξέρω είναι οι τέσσερις τοίχοι του διαμερίσματός μου. Βλέπω από τις γρίλιες του παραθύρου το φως και όταν σιγοσβήνει, σημαίνει ότι ο ήλιος δύει. Πόση μοναξιά, αλήθεια; έχουν οι ψυχές που ζουν αιώνια σε μια γωνιά…

(απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Ζαρκαλή, «Όνειρο»)

-Γεια σου Σοφία, σε ευχαριστώ που δέχτηκες να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Είναι αλήθεια αυτό που λένε πως όταν πιάνεις το πρώτο βιβλίο στα χέρια σου είναι σαν να κρατάς ένα παιδί σου; 

Σοφία: Γεια σου Ευδοξία. Εγώ ευχαριστώ, γιατί έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο “Όνειρο”. Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι  όταν πιάνεις το πρώτο σου βιβλίο στα χέρια σου, είναι σαν να κρατάς ένα παιδί σου. Γιατί αυτό το βιβλίο είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Όταν αρχίζεις να γράφεις και να ξετυλίγεις τους ήρωες σου και δημιουργείς τον κάθε χαρακτήρα, γεννιούνται διάφορα συναισθήματα μέσα σου, που απορρέουν από τις δικές σου εμπειρίες, ιδέες, πόνο, χαρά, ακόμα και από τον ίδιο τον θάνατο. Μόλις τελείωνα ένα κεφάλαιο ένοιωθα απέραντη λύτρωση, και συνάμα ένοιωθα ότι ήταν μια γέννα. Γιατί στα αθέατα περάσματα της γέννησης κατακτάς την γνώση της ζωής, και ποτέ δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τις φθαρμένες άκρες του χρόνου.

-Χωρίς να μας αποκαλύψεις βασικά στοιχεία της υπόθεσης, πες μας κάποια πράγματα για την πλοκή του βιβλίου για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες να καταλάβουν καλύτερα το βιβλίο σου.

Σοφία: Η ιστορία εξελίσσεται με καθημερινά πρόσωπα, και χαρακτήρες που μοιάζουν απόλυτα με όλους εμάς. Κινείται δε ανάμεσα σε δύο κόσμους, τον πνευματικό και τον γήινο. Ο πνευματικός είναι αόρατος και μη κατανοητός σ΄ εμάς τους θνητούς. Ο δε γήινος έχει μια μαγεία και ένα μυστήριο που σαγηνεύει την απεραντοσύνη της ύπαρξής μας. Ο Γιάννης, ο κεντρικός ήρωας, εξόριστος από τον κόσμο των ζωντανών και από τον κόσμο των νεκρών, παλεύει και αγωνίζεται να αποδείξει την κοσμική του ταυτότητα, μέσα από την σαγήνη της ύπαρξής του. Μετά από προσωπική του προσπάθεια και μέσα από την επώδυνη και μοναχική περιπλάνησή του, καταφέρνει τελικά να ανακαλύψει την ομορφιά του ορατού και αόρατου κόσμου. Και τότε νοιώθει ελεύθερος, ψυχή και σώματι.

-Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεις κάποια πράγματα για άλλες διαστάσεις. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια γι αυτό;

Σοφία: Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω τις δύο διαστάσεις, την Τρίτη και την Πέμπτη, όπου εγκλωβίστηκε ο Γιάννης, δηλαδή το πνεύμα. Η  3η διάσταση χαρακτηρίζεται από την διττότητα και την ψευδαίσθηση. Μοιάζει σαν ένα  πάρτι μεταμφιεσμένων οι οποίοι καλούνται να καταφέρουν να αυτο-αποκαλυφθούν μπροστά στον ίδιο τους τον εαυτό. Η αποκάλυψη ξυπνά τον υποψιασμένο παρατηρητή από το όνειρο στην πραγματικότητα η από την πραγματικότητα στο όνειρο, ανάλογα την αντοχή τους… Η 5η διάσταση είναι ένας φάρος φωτός στα σκοτεινά ερωτήματα της ανθρωπότητας. Δηλαδή γίνεται μια ταυτόχρονη κύλιση στον χωροχρόνο,και μια θεραπευτική ματιά στο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σε αυτή την διάσταση απελευθερώνονται όλα αυτά που έμειναν για χιλιετίες στο σκοτάδι, ούτως ώστε να αφυπνίσουν και να ελευθερώσουν τα αέναα δεσμά τους.

 -Συναντάς έναν τυχαίο αναγνώστη. Αν έπρεπε να τον πείσεις να διαβάσει το βιβλίο σου, τι θα του έλεγες;

Σοφία: Θα του έλεγα ότι ο απώτερος σκοπός του βιβλίου είναι να τον κάνει να ζει και να χαίρετε το λευκό παρόν, να συμβιβάζεται με τα πάθη του, να τα αποδέχεται και να τα περιθάλπει με αγάπη. Μόνο με γνώμονα την αγάπη θα φθάσει στην απεραντοσύνη της ύπαρξής του.

-Κάρλος Καστανέντα. Όταν ακούς το όνομά του, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι;

Σοφία: Ότι ο Κάρλος Καστανέντα κατάφερε να συνδέσει τον άγνωστο κόσμο των μάγων και να τον κάνει πραγματικότητα σ΄ εμάς που δεν μπορούμε να εμπειραθούμε αυτήν την κατάσταση. Επίσης, μου έρχονται στο μυαλό πληροφορίες για τις Σαμανιστικές πρακτικές.

-Στο βιβλίο σου ένας από τους κεντρικούς ήρωες είναι μία γάτα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση. Γιατί επέλεξες μία γάτα να παίξει αυτόν τον ρόλο στο βιβλίο σου; Πιστεύεις πως έχει σχέση με τις άλλες διαστάσεις που αναφέρεις;

Σοφία: Φυσικά. Οι γάτες έχουν ψυχικές δυνατότητες και είναι ευαίσθητα ραντάρ στον αόρατο κόσμο. Μπορούν να δουν ο,τι δεν μπορούμε εμείς, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμάτων. Όσον αφορά την επιλογή μου να είναι μια γάτα ένας από τους κεντρικούς ήρωες, αφορμή στάθηκε η συμβίωσή μου με δύο γάτες. Όταν χανόμουν στην δίνη των ηρώων μου, αυτές με καθοδηγούσαν με το βλέμμα τους στην εξέλιξη της ιστορίας μου, και μου έδιναν την αίσθηση ότι έβλεπαν αυτό που δεν μπορούσα εγώ να δω.

-Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις αυτό το βιβλίο; 

Σοφία: Η αφορμή ήταν ύστερα από μια παράξενη συνάντηση με μια γυναίκα που ήρθε από το πουθενά και το τίποτα. Προσπάθησε να με πείσει ότι μπορώ να μεταφέρω γραπτώς τον πνευματικό κόσμο και να τον αναλύσω, σε συνδυασμό με τον γήινο. Αλλά αυτήν την συνάντηση θα την αποκαλύψω σ΄ ένα άλλο μου βιβλίο.

-Πες μας κάποια λόγια για εσένα. Σου αρέσουν τα ταξίδια; Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη του εξωτερικού που είναι όνειρο ζωής να επισκεφτείς;

Σοφία: Είμαι ένας μοναχικός ταξιδευτής στα άπειρα σύνορα του κόσμου. Ταξίδεψα πολύ στην ζωή μου. Γνώρισα πολιτισμούς και κουλτούρες που απείχαν κατά πολύ από την συνηθισμένη μου ζωή. Και αυτό μ΄ έκανε συλλέκτη εμπειριών. Αγαπημένη μου πόλη που ονειρεύομαι να επισκεφθώ είναι το Περού. Ίσως εκεί συναντήσω και το πνεύμα του Κάρλο Καστανέντα και να τα πούμε λιγάκι.

-Όταν γράφεις σου αρέσει να ακούς κάποια συγκεκριμένη μουσική ή προτιμάς τη σιωπή; 

Σοφία: Όταν γράφω προτιμώ την απόλυτη σιωπή. Γιατί η σιωπή μου δίνει το περιθώριο να αφουγκράζομαι την κρυφή πτυχή του εαυτού μου. Αυτήν που βγάζω στους ήρωες μου, οι οποίοι έχουν στοιχεία δικά μου, δικά σας και δικά μας. Οι θόρυβοι αποσπούν την δόνηση μου και με αποσυντονίζουν από τον στόχο μου.

-Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να είσαι νέος συγγραφέας στην Ελλάδα του σήμερα;

Σοφία: Όχι δεν είναι δύσκολο γιατί όλοι έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά στοιχεία. Δηλαδή πονάμε, αγαπάμε, μισούμε, χαιρόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν καταφέρεις να πιάσεις τον σφυγμό της μυστηριώδης ύπαρξής μας, έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα, που λένε. Άμα αφήσεις τον εαυτό σου γυμνό στην αλήθεια, τότε όλοι θα σε αποδεχθούν σαν δικό τους άτομο. Και εσύ με την σειρά σου αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

-Σ’ ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες σου;

Σοφία: Εγώ ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξετυλίξω ένα κομμάτι από το κουβάρι της ζωής μου. Σαν τελευταίο, αυτό που θα ήθελα να πω είναι: Ξεκαθάρισε τις συλλαβές της ζωής σου. Αγάπησε το σώμα σου που είναι γεμάτο λάσπες και πληγές, και κέντησε τα μεταξωτά κομμάτια της ζωής σου με χρυσά φλουριά.


«Με κυνηγούσαν οι ήρωες του βιβλίου», αναφέρει η συγγραφέας, «μιλούσαν στο μυαλό μου».
Έτσι προέκυψε το Όνειρο, ένα έργο που μιλάει για αδύναμους ήρωες, για αρνητικά συναισθήματα και όλα αυτά που τα καταδικάζουμε θεωρώντας τα τον κατώτερο εαυτό μας.

Η Σοφία Ζαρκαλή, καταγράφοντας ένα ταξίδι πρακτικής πνευματικότητας, μας δείχνει την ενδυνάμωση και γεφυρώνει το θείο με το γήινο, μέσα από ένα απλό και σοφό μυθιστόρημα.

Όνειρο 2

Από το οπισθόφυλλο:

Ένα πνεύμα που περιφέρεται παγιδευμένο στην τέταρτη διάσταση, ο Πάρης, μια γάτα, ένα διαμέρισμα, μια πόρνη έτοιμη για όλα…
Ο Γιάννης, αυτοκτόνησε για να ξεφύγει από μια ζωή που είχε καταντήσει κόλαση. Όμως, αντί να ελευθερωθεί, περιφέρεται παγιδευμένος ανάμεσα στην τρίτη και την πέμπτη διάσταση, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να φύγει από το διαμέρισμα, όπου ο ίδιος αφαίρεσε τη ζωή του.
Ο Πάρης, που μένει στο σπίτι του Γιάννη, δεν έχει ιδέα πως συγκατοικεί μ’ ένα φάντασμα. Ώσπου μια μέρα καταφθάνει στο κατώφλι του σπιτιού το Όνειρο, που δεν είναι άλλο από μια γάτα, απεσταλμένη του πνευματικού κόσμου. Έτσι, η γάτα, ο ένοικος και ο Γιάννης οδηγούνται με την βοήθεια του πνευματικού κόσμου σε μια διαδικασία λύτρωσης, εξιλέωσης και συγχώρεσης.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 474 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)