Αντιμέτωποι με το «Ένοχο Χάδι». Συνέντευξη με την συγγραφέα Ρέα Καλογερογιάννη.

Ένοχο Χάδι

Τα τέρατα γεννιούνται από άλλα μεγαλύτερα τέρατα

Το «Ένοχο Χάδι» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ρέας Καλογερογιάννη και κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Με την ευκαιρία της έκδοσης αυτής, κάναμε μια μικρή συνέντευξη με την συγγραφέα για να μάθουμε καλύτερα τον μυστικό κόσμο του βιβλίου της…

-Γεια σου Ρέα. Πριν μερικούς μήνες εκδόθηκε το πρώτο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Ένοχο Χάδι», από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια για το βιβλίο σου; 

Ρέα:  Γεια σας και από εμένα και ευχαριστώ για την φιλοξενία. Το βιβλίο μου, «Ένοχο Χάδι», είναι ένα μυθιστόρημα κάπως ιδιαίτερο. Μιλάει για ένα ευαίσθητο θέμα, την παιδική κακοποίηση και τα αποτελέσματα αυτής της κακοποίησης στην ψυχή. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το χαρακτήριζα κοινωνικό, ψυχολογικό, ακόμα και τρόμου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην βικτωριανή εποχή του 19ου αιώνα, στο σκοτεινό Λονδίνο. Περιγράφει την εποχή εκείνη που πίσω από τα όμορφα φορέματα και τους καλοντυμένους κυρίους υπήρχε και μια άλλη πλευρά πιο σκοτεινή, εκείνη η βρόμικη, η απαγορευμένη. Τα αρρωστημένα πάθη έμεναν μυστικά και κατέστρεφαν παιδικές ψυχές. Το βιβλίο αυτό μιλάει για τρία κορίτσια που μεγάλωσαν έχοντας νιώσει αυτό το απαγορευμένο χάδι. Τρία κορίτσια με μόνο κοινό, τον ίδιο άνθρωπο-τέρας που δηλητηρίασε την ψυχή τους. Στο βιβλίο βλέπουμε την μετέπειτα πορεία της ζωής τους και μένουμε έκπληκτοι με το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται η καθεμιά τους αυτό το άγγιγμα.

-Αν έπρεπε να πείσεις τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σου τι θα τους έλεγες;

Ρέα:  Ο τίτλος και μόνο θεωρώ πως είναι μεγάλη πρόκληση ώστε να πάρει κάποιος και να διαβάσει το βιβλίο. Θα ήθελα συγκεκριμένα να τους πω πως αυτά τα αρρωστημένα πάθη δεν σταματούν δυστυχώς σε εκείνα τα χρόνια, ούτε πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Θα ήταν καλό διαβάζοντάς το, ο καθένας μας να αναρωτηθεί πόσο θύτης ή θύμα μπορεί να υπήρξε για τους άλλους ή και για τον εαυτό του. Τα τέρατα άλλωστε όπως αναφέρω στο βιβλίο, δημιουργούνται από άλλα μεγαλύτερα τέρατα και αυτά κυρίως είναι οι γονείς. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Αν δεν υπάρχει αρμονία, τότε υπάρχουν ρήγματα και αν υπάρχουν ρήγματα, δημιουργούνται δράκοι που κοιμούνται καιρό μέσα στην ψυχή και κάποια στιγμή ξυπνούν με τον χειρότερο τρόπο.

-Κρύβει κάποια μηνύματα το «Ένοχο Χάδι», που θέλεις να μοιραστείς με τους αναγνώστες σου;

Ρέα:  Τα μηνύματα είναι αυτά ακριβώς που ανέφερα πιο πάνω. Ανακαλύπτοντας τα, ας ψάξουμε όλοι μας να δούμε πόσο θύτες ή θύματα υπήρξαμε, να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα κι ας βρούμε ο καθένας μας ξεχωριστά την λύση που δεν είναι άλλη από την συμπεριφορά μας και την ευθύνη των πράξεών μας. Κυρίως όταν είμαστε γονείς η ευθύνη είναι τεράστια. Ακόμη και τα πιο απλά λόγια ή πράξεις που θα κάνουμε ή θα πούμε στο παιδί μπορεί να μετατραπούν σε δράκους μέσα στην παιδική τους ψυχή.

-Η σεξουαλική, και όχι μόνο, κακοποίηση των παιδιών είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Γιατί ένιωσες την ανάγκη να ασχοληθείς με αυτό το θέμα;

Ρέα:  Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ένα θέμα που πατάει πάνω στην ψυχή μου. Δεν μπορώ να μείνω ανεπηρέαστη από τα γεγονότα της εποχής και όχι μόνο… Όταν βλέπω τέτοιες καταστάσεις, όπως ανθρώπους να φθάνουν στα άκρα, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ τι συνέβη στη ζωή τους και έφθασαν ως εκεί. Οι κακοί άνθρωποι δεν γεννιούνται κακοί, αλλά γίνονται. Δημιουργούνται με καταστάσεις άσχημες που βιώνουν πρώτη φορά, συνήθως μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ευτυχώς δεν βίωσα ποτέ κάτι τέτοιο, και δυστυχώς που επηρεάζομαι τόσο, διότι με σκοτώνει όλο αυτό. Γράφοντας αυτό το βιβλίο έφθασα στο σημείο να ταυτιστώ τόσο με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις, ώστε εκείνο το διάστημα να νιώθω η ίδια δυστυχισμένη.

-Ως μητέρα, πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης από την μεριά των γονιών;

Ρέα:  Είμαι μητέρα τριών παιδιών. Όσο ακόμη ήμουν νέα, δεν ένιωθα τόσο στην ψυχή μου τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση. Όταν πια έφερα στον κόσμο το πρώτο μου παιδί, την κόρη μου, ένιωσα υπεύθυνη για εκείνη. Κατάλαβα πως από εδώ και πέρα δεν θα ήμουν ποτέ μόνη και αναρωτήθηκα, ως πότε θα νιώθω έτσι. Δεν βρήκα καμία ηλικία, για πάντα θα φοβάμαι για εκείνη και θα είμαι υπεύθυνη για τις πράξεις και την ζωή της. Αν και έχω τρία παιδιά, το καθένα από αυτά έχει τον δικό του χαρακτήρα, τις δικές του επιλογές και συμπεριφορές. Όμως μοιάζουν να έχουν την ίδια καθαρή και ήρεμη ψυχή και αυτό οφείλεται στις γερές βάσεις που προσπαθήσαμε να δώσουμε ως γονείς. Ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον των παιδιών σου, όμως ως γονέας μπορείς να δεις με τα μάτια της ψυχής αν το παιδί σου πονάει. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι γονείς φέρνοντας στον κόσμο παιδιά. Αν είμαστε μέσα μας καλά μπορούμε να γίνουμε γονείς, αν όμως μέσα μας κρύβουμε δράκους, τότε μακριά από μια τέτοια ευθύνη.

-Τα ένοχα πάθη είναι ικανά να σε ακολουθούν μια ζωή και να ελέγχουν, αν θες, τη ζωή, τις αναμνήσεις και το μέλλον κάθε ανθρώπου;

Ρέα:  Φυσικά και είναι ικανά, διότι είναι ισχυρά. Το πάθος είναι βγαλμένο μέσα από την ψυχή, αυτό την κουμαντάρει. Δεν σβήνει ποτέ όσο και να το παλέψεις. Θέλει αυτογνωσία ώστε να μείνεις μακριά από ανθρώπους που μπορεί να κάνεις κακό και όσο και να προσπαθείς να το κρύψεις από τους άλλους είναι μάταιο. Όσο περισσότερο το κοιμίζεις, τόσο πιο ισχυρό και βίαιο θα είναι όταν ξυπνήσει. Σε μετατρέπει και σε καθοδηγεί όπως αυτό επιθυμεί, μέχρι να νιώσει ικανοποιημένο. Αυτό θα συμβαίνει για πάντα.

-Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεις το δεύτερο μυθιστόρημά σου. Θα ήθελες να μας αποκαλύψεις κάποια στοιχεία της ιστορίας του; Είναι η συνέχεια από το «Ένοχο Χάδι»; Ο τίτλος του ποιος θα είναι;

Ρέα:  Ναι θα είναι σύντομα στα βιβλιοπωλεία. Είναι ακόμα άτιτλο, δεν μπορώ να βρω τον κατάλληλο τίτλο. Είναι η συνέχεια από το Ένοχο Χάδι. Το λέω συνέχεια, και ακούγεται σαν η ιστορία να συνεχίζεται, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Το Β’ μέρος είναι ένα βιβλίο που διαδραματίζεται την ίδια ακριβώς εποχή με το Α’ μέρος. Κάποιοι από τους χαρακτήρες του Α’ μέρους έχουν σχέση με νέους χαρακτήρες που αναφέρονται πρώτη φορά .Αυτό το νέο βιβλίο θα μας δώσει κάποια στοιχεία που θα συμπληρώσουν κάποια ίσως κενά και θα μας δώσουν μια πλήρη εικόνα για κάποιους χαρακτήρες που παίζουν βασικό ρόλο στο Α’ μέρος, δηλαδή στο Ένοχο Χάδι. Ίσως διαβάζοντάς το να συμπαθήσουμε κάποιους που αντιπαθήσαμε στο Α’ μέρος και φυσικά το βιβλίο θα συνεχιστεί και με ένα τρίτο μέρος όπου και θα ολοκληρωθεί…

-Ασχολείσαι και με κάτι άλλο, εκτός από την συγγραφή;

Ρέα:  Όχι, δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο, πέρα από την συγγραφή και το μεγάλωμα, φυσικά, των παιδιών μου.

-Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες σου; 

Ρέα:  Και εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Θα ήθελα απλά να προσθέσω πως το Ένοχο Χάδι είναι ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει και πως παρόλο που τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και μερικές σκηνές σκληρές, καλό θα ήταν να διαβάζουμε και τέτοιου είδους βιβλία. Είναι όμορφο να διαβάζεις κάτι ευχάριστο μιας και η ίδια η ζωή είναι γεμάτη από προβλήματα, δυστυχία και πόνο, πέρα από τις όμορφες στιγμές. Όλα είναι μέσα στη ζωή και θα ήταν όμορφο να διαβάζουμε βιβλία που μας αφυπνίζουν γιατί τον κόσμο τον μοιραζόμαστε, δεν είμαστε μόνοι μας και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, το μέλλον αυτού του κόσμου, καλό θα ήταν να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι. Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι, και περιμένω την άποψη όλων γι αυτό το θέμα, αλλά και γενικά για το βιβλίο στη σελίδα μου στο facebook: «Ένοχο χάδι, της Ρέας Καλογερογιάννη».

Ρέα ΚαλογερογιάννηΗ Ρέα Καλογερογιάννη γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1976 και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία, μια κωμόπολη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το 1994, τελειώνοντας το Λύκειο, φοίτησε για ένα χρόνο σε κολέγιο της Αθήνας όπου και έδωσε εξετάσεις και εισήχθη σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Σπούδασε στο South Bank University του Λονδίνου στο τμήμα του Civil Engineering. Από το 2003 έως το 2008 διατηρούσε κατάστημα στο Νέα Φλογητά Χαλκιδικής ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως μεσίτρια. Ανέκαθεν αγαπούσε την συγγραφή, από τα παιδικά της ακόμη χρόνια έγραφε στίχους και ιστορίες μυστηρίου. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται μόνο με τα βιβλία της και το μεγάλωμα των τριών παιδιών της.  Ζει στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής.

Από το οπισθόφυλλο:

«Μη φοβάσαι, κυρά, κι εσύ ένα θύμα είσαι, συγχώρησε τους τρόπους μου, έχω πίκρα μέσα μου μεγάλη. Δεν σε κατηγορώ, άλλωστε τα τέρατα δημιουργούνται από άλλα μεγαλύτερα, και εσύ γεννήθηκες από ένα τέτοιο…»

Μια έπαυλη στα τέλη του 19ου αιώνα στο Λονδίνο και τρεις γυναίκες, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Τρεις γυναίκες που ένιωσαν το ένοχο χάδι και η ζωή τους σημαδεύτηκε για πάντα.

Μια συναρπαστική ιστορία τυφλού πάθους, παράλογης βίας, δίψας για δύναμη και άνομης αγάπης, που διαδραματίζεται μέσα στο συννεφιασμένο μελαγχολικό Λονδίνο μιας άλλης εποχής, καθώς οι ήρωες του βιβλίου αναζητούν τη λύτρωση από τον καταραμένο ιστό της αμαρτίας που τυλίγει τις ψυχές τους, προσμένοντας μέχρι το τέλος το δικό τους ένοχο χάδι μέσα στο ματωμένο μονοπάτι των ζωών τους.
 
Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα καθώς το Ένοχο Χάδι θα στοιχειώνει τα όνειρα σας.

Ένοχο Χάδι 1

 

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 348 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)