Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά. Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χάρη Λιανό

11012519_1392327711096653_1251528069461054156_n

Με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα Χάρη Λιανού, θα κάνουμε μια μικρή κουβέντα μαζί του για να μπούμε κι εμείς στον όμορφο κόσμο του βιβλίου του.

Το βιβλίο «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά» εκδόθηκε το 2015 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

-Καλησπέρα Χάρη. Με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου σου βιβλίου με τίτλο «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά» θα ήθελα να μιλήσουμε γι αυτό σου το ξεκίνημα, αλλά και για σένα. Θα ήθελες να μας πεις κάποια λόγια για το βιβλίο σου;

Χάρης: Καλησπέρα Ευδοξία. Με την ευκαιρία που μου δίνεται και εμένα μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω εσένα για την επιμέλεια που έκανες στο βιβλίο μου και μετέπειτα όλους τους ανθρώπους που συντέλεσαν στο να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.

Το βιβλίο μιλά για την αγάπη, αλλά για την αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μεταφέρεται σε εικόνες της ήρεμης αγροτικής ζωής στο χωριό, αλλά και σε καθημερινές εικόνες, οι οποίες ίσως είναι άγνωστες για τα παιδιά που μένουν στην πόλη. Εικόνες που μερικές από αυτές μπορεί να είναι ευχάριστες ή και δυσάρεστες. Όλες αυτές οι καθημερινές στιγμές που αναφέρονται στο βιβλίο αντικατοπτρίζουν τη σχέση ανθρώπων και ζώων.

Η ιστορία του βιβλίου μου διαδραματίζεται σε ένα χωριό, όπου μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει εκεί. Μια οικογένεια που μέχρι να μετακομίσουν στο μέρος εκείνο, στο «μικρό παράδεισό τους», όπως έλεγαν το μέρος, δεν είχαν καμία επαφή με τα ζώα και ο,τι γνώριζαν ήταν από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με αυτά και από ντοκιμαντέρ που έβλεπαν στην τηλεόραση. Μέχρι όμως την στιγμή που στη ζωή τους τα πράγματα άλλαξαν. Έχασαν και οι δύο γονείς τις εργασίες τους και επειδή δεν μπορούσαν να ζουν άλλο πια στην αστική πόλη που έμεναν αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Πήραν τότε τα δυο παιδιά τους, δύο αγόρια με λίγη διαφορά ηλικίας και ένα μικρό γατούλη που είχαν βρει παρατημένο μέσα σε ένα χαρτόκουτο και μετακόμισαν στο χωριό Λαγκαδιά, όπου διαδραματίζεται και η ιστορία που περιγράφω στο βιβλίο. Σε εκείνο το χωριό εκτός από την φύση που υπήρχε σε όλο της το μεγαλείο, ήρθαν σε επαφή με εκείνα τα ζώα που μέχρι πριν τους ήταν άγνωστα. Ζώα διαφορετικά το ένα με το άλλο που το κάθε ένα από αυτά είχε την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Άλκης και τα μικρά του γατάκια, η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης όπου η κάθε μέρα μαζί τους, είναι μια μέρα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης.

-Πώς ένιωσες όταν έπιασες στα χέρια σου για πρώτη φορά το βιβλίο σου;

Χάρης: Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο μου για πρώτη φορά, η στιγμή ήταν μαγική. Η συγκίνηση και η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που ένοιωθα σαν τους πρωταγωνιστές των ταινιών που τα φώτα είναι όλα στραμμένα επάνω τους και παραλαμβάνουν το Oscar. Το κοίταζα και δεν το πίστευα. Κρατούσα ένα βιβλίο που ήταν γραμμένο από εμένα και ήταν η στιγμή που αυτό είχε πάρει σώμα. Τολμώ να πω, ότι ένοιωθα σαν να κρατούσα ένα παιδί στα χέρια μου, το παιδί μου. Άρχισα αμέσως να το περιεργάζομαι, κοιτάζοντας αρχικά το μπροστινό και το πίσω μέρος και μετά άρχιζα να το ξεφυλλίζω. Νομίζω ότι εδώ είναι η στιγμή που λένε, απίστευτο και όμως αληθινό.

-Πότε έγραψες αυτό σου το βιβλίο; Τι σε έκανε να ξεκινήσεις αυτή την ιστορία;
Χάρης: Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα πριν από περίπου δύο χρόνια και αυτό που με έκανε να ξεκινήσω αυτή την ιστορία, ήταν η αγάπη που έπαιρνα από τις γάτες μου. Μια αγάπη που ακόμα με ακολουθεί στην ζωή μου και που κάθε φορά προσπαθώ να βρω τρόπους να τους την ανταποδώσω. Βέβαια, δεν ξέρω αν μπορώ να ανταποδώσω την αγάπη που μου δείχνουν σε τέτοιο βαθμό που μου την δίνουν εκείνα, αλλά προσπαθώ πολύ να το πετύχω και είμαι σίγουρος ότι κάτι καταφέρνω. Οι γάτες όπως ξέρεις δεν είναι από τα ζώα που μπορείς απλά να τα κλείσεις σε ένα κλουβί για να τα έχεις. Είναι ζώα που μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή, με ρίσκο να μην επιστρέψουν. Αυτό το ρίσκο προσωπικά εγώ, το παίρνω κάθε φόρα γιατί είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν, ότι αν κάποιο από τα ζώα και συγκεκριμένα οι γάτες μου, θέλουν να είναι δίπλα μου, θέλω να είναι επειδή αυτά το θέλουν και όχι γιατί τους το επιβάλλω. Η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων μας ακόμη και των ζώων. Οπότε για να τιμήσω την αγάπη που μου δείχνουν και για να μην ξεχάσω ποτέ καταστάσεις που έχουμε περάσει μαζί, ήθελα να τα μεταφέρω όλα αυτά στο χαρτί. Σε συνδυασμό με την φαντασία και την έμπνευση που έχω, όπως βρισκόμουν σε μια καφετέρια που ακόμα συχνάζω και περίμενα να μου φέρουν τον καφέ μου, έβγαλα ένα μπλοκάκι και ένα στυλό από το τσαντάκι μου και άρχισα να γράφω. Ήταν η στιγμή που δεν άντεχα άλλο να στριφογυρίζουν όλα αυτά που είχα μέσα στο μυαλό μου και έπρεπε να τα μεταφέρω στο χαρτί. Δεν υπήρχε λόγος να πιέζομαι άλλο και μέχρι να πιω τον καφέ μου είχα γράψει τα δυο πρώτα κεφάλαια. Κάθε φορά που είχα έμπνευση, έβγαζα το μπλοκάκι μου σε όποιο σημείο και να βρισκόμουν και έγραφα. Μετά όλα αυτά τα μετέφερα στον υπολογιστή και αφού πρόσθεσα – αφαίρεσα πράγματα, έκανα διορθώσεις και το έφτασα σε ένα σημείο που να με ικανοποιεί, το τελείωσα περίπου σε 2 ½ μήνες.

-Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης είναι δύο γάτες. Μα στο βιβλίο σου δεν υπάρχουν μόνο δύο… Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα;

Χάρης: Ναι όντως… Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης είναι δυο γάτες και όντως στο βιβλίο δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα ζώα. Υπάρχουν ζώα που μπήκαν στην ζωή από πολύ μικρή ηλικία, περίπου στις τάξεις του δημοτικού. Θυμάμαι στην γειτονιά που μεγάλωσα, τα Καλύβια. Μια γειτονιά που είναι μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Την γιαγιά μου να έχει μέσα στα χωράφια της όλα εκείνα τα ζώα που αναφέρω στο βιβλίο μου και να τα εκτρέφει. Μου άρεσε πολύ να την βοηθώ και να βρίσκομαι ανάμεσα τους. Τότε ήταν και η πρώτη μου επαφή με εκείνα τα ζώα αλλά και με τις γάτες που υπήρχαν εκεί.

-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες με αυτό το βιβλίο;

Χάρης: Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω πως όλος ο κόσμος δεν δείχνει τις ίδιες ευαισθησίες και τον ίδιο σεβασμό απέναντι στα ζώα με αυτόν που δείχνω εγώ ή και άλλοι τόσοι άνθρωποι σαν και εμένα. Όμως αν ο κόσμος δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του και αφήσει τα ζώα να τον πλησιάσουν, είμαι σίγουρος ότι θα πάρουν περισσότερα από αυτά που θα δώσουν, με πιο ανεκτίμητο από όλα, την αγάπη. Μια αγάπη όπως παλιά.

-Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να εκδίδει κανείς βιβλίο στις μέρες μας, οι οποίες δεν είναι και οι πιο εύκολες, και σε θέμα έκδοσης αλλά και σε θέμα αναγνωστών;

Χάρης: Από την προσωπική μου εμπειρία, αν κάτι το θέλεις πολύ και παλέψεις γι αυτό είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις να εκδώσεις κάποιο βιβλίο. Πρέπει να μην χάνουμε την πίστη μας σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε και μαζί με την απαραίτητη υπομονή, επιμονή και τόλμη όλα γίνονται. Σίγουρα οι συνθήκες αυτές που ζούμε δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά όταν κάτι το θέλεις πολύ, αξίζει πολύ να το προσπαθήσεις και ίσως κάποιος τα καταφέρει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Αν έχουμε και ανθρώπους δίπλα μας που μας αγαπούν και μας στηρίζουν σε κάθε μας βήμα, όλα μοιάζουν δυνατά. Σίγουρα υπάρχουν αναγνώστες που ψάχνουν να διαβάσουν αυτό το κάτι που θα τους εντυπωσιάσει αλλά υπάρχουν και βιβλία που μπορεί να τους εκπλήξουν ευχάριστα χωρίς να το περιμένουν. Ο κάθε συγγραφέας που έχει γράψει ένα βιβλίο, έχει αφιερώσει ένα κομμάτι από την ζωή του σε αυτό γράφοντας μια ιστορία και θα είναι καλό να αφήνει ο αναγνώστης τον συγγραφέα αυτή την ιστορία να την μοιραστεί μαζί του.

-Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό; Γράφεις ίσως κάποιο άλλο βιβλίο;

Χάρης: Αυτό τον καιρό ετοιμάζω το δεύτερο μου βιβλίο και ελπίζω σε λίγο καιρό να το έχω έτοιμο. Έχω στην σειρά άλλα δύο βιβλία που ελαφρώς έχω αναπτύξει τις ιστορίες τους, αλλά όλα με τον καιρό τους. Έμπνευση να υπάρχει και αν έχω δίπλα μου ανθρώπους και ζώα που μου την δημιουργούν, όλα θα πάνε καλά.
-Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου. Θα ήθελες να πεις κάτι ακόμη στους αναγνώστες σου; 

Χάρης:  Σε ευχαριστώ πολύ και εγώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για το βιβλίο μου και για μένα. Εύχομαι στους αναγνώστες που θα επιλέξουν το βιβλίο μου να τους κρατήσει υπέροχη συντροφιά και να τους ταξιδεύσει σε μια θάλασσα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης.

Από το οπισθόφυλλο:

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό ψηλά στο βουνό μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει και να αφήσει πίσω της την πόλη που ζούσε. Μάζεψαν τα πράγματα τους, τα φόρτωσαν σε ένα φορτηγό που είχαν νοικιάσει και ξεκίνησαν για το προορισμό τους. Μαζί με όλη τους την προίκα πήραν μαζί του και κάτι πολύ σημαντικό για το μικρό Άλκη όπου στην πορεία εξελίχθηκε το ίδιο σημαντικό για όλους. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά τους, ένας κόσμος που δεν είχαν φανταστεί. 
Ο μικρός Άλκης μαζί με την οικογένεια του ανακαλύπτει μια σπάνια φιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, μια φιλία που τους δίνει καθημερινά μαθήματα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης. Οι ήρωες της ιστορίας μπορεί να σας θυμίσουν τα δικά σας φιλαράκια που θέλουν την ΑΓΑΠΗ σας. Είναι εκεί μαζί μας, ζουν μόνο για εμάς και μας κοιτούν κατευθείαν στη ψυχή.
«… του μικρού Άλκη του άρεσαν όλα τα ζώα δεν ξεχώριζε κανένα…»
«… συνέχιζε να αγαπά και όλα τα άλλα ζώα που είχαν και που τους εμπιστεύτηκαν να είναι μαζί τους».

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 199 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)