Τέσσερα λεπτά: Συνέντευξη με τη Νατάσσα Καραμανλή

4 λεπτά - λογότυπο

Πόση ζωή χωράει σε τέσσερα λεπτά;
Μόνο τέσσερα λεπτά για να αγαπήσεις. Να ζήσεις. Να ερωτευτείς. Να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, ή να κρυφτείς από τους εφιάλτες σου. Τέσσερα λεπτά από τη ζωή, ή τη φαντασία σου.

Με αυτή την εισαγωγή, η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή, ξεκίνησε ένα project για όσους αγαπούν τη συγγραφή και ήδη από τα πρώτα λεπτά,η δράση σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ας συνομιλήσουμε με την ίδια για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία.

Πόση ζωή χωράει τελικά, Νατάσσα, μέσα σε τέσσερα λεπτά;

– Ίσως μόνον ανάσες ζωής , ίσως και ολόκληρη ζωή. Αν σκεφτούμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να παραμείνει χωρίς οξυγόνο, μόνο τέσσερα λεπτά, δίχως να πάθει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις, τότε αυτός ο ελάχιστος χρόνος, των τεσσάρων λεπτών δηλαδή, αποκτά διαφορετική βαρύτητα. Αν η ζωή ή ο θάνατος, μπορούν να καθοριστούν μέσα σε τέσσερα λεπτά, τότε γιατί όχι κι ο έρωτας; Γιατί όχι κι οι αποφάσεις μιας ζωής;

Πως μπορεί όποιος ενδιαφέρεται, να λάβει μέρος στα «Τέσσερα λεπτά»;

– Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί απλά να στείλει τη συμμετοχή του στο mail του project. Για να έχει και μια πλήρη εικόνα, θα συμβούλευα και μια επίσκεψη στη σελίδα https://tesseralepta.wordpress.com/about/, αλλά και στην fan page του facebook https://www.facebook.com/4lepta. Μπορεί ακόμα να επικοινωνήσει απευθείας μαζί μου, στη σελίδα https://www.facebook.com/natasha.karamanli.

Μπορεί να συμμετάσχει κάποιος ο οποίος θέλει να δοκιμάσει, αν μπορεί να ασχοληθεί με την συγγραφή, χωρίς να έχει ολοκληρώσει κάποιο προηγούμενο υλικό;

– Φυσικά και μπορεί. Το project είναι ανοιχτό για όποιον το επιθυμεί και δεν απαιτείται πρότερη συγγραφική εμπειρία για να το κατακτήσει. Για παράδειγμα, υπάρχουν συμμετοχές ανθρώπων που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ τους με την συγγραφή, ή που όλος τους ο συγγραφικός οίστρος, εκτονώνεται στη σύνταξη εμπορικών επιστολών, ή business plans και ισολογισμών. Κατάφεραν όμως να καταθέσουν μια ιστορία που όχι μόνον εμπίπτει στα δεδομένα quidelines του project, αλλά που έχει και την ένταση των εικόνων και την απαιτούμενη δυναμική, ώστε να μη μείνει κλειδωμένη σε κάποιο συρτάρι.

Ποιοί είναι οι «The Open Minds» και ποια η δική τους συμμετοχή στην υλοποίηση της συγκεκριμένης λογοτεχνικής δράσης;

– The Οpen Μinds (http://theopenminds.org/) είμαστε μια ομάδα και ταυτόχρονα μια παρέα, που φιλοδοξεί να γράψει τη δική της ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά μυαλά για ανοιχτούς ανθρώπους, είναι το σύνθημα μας και οι δράσεις μας αφορούν στην εκπαίδευση, στη δημιουργικότητα, στην κοινωνικοποίηση και στον πολιτισμό. Στα πλαίσια της δράσης μας «Promoting Creativity & Culture», που έχει σκοπό να προάγει τον πολιτισμό και τη δημιουργική σκέψη, εντάσσονται και τα «Τέσσερα λεπτά». Η ομάδα έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερη θέρμη το project και η συνδρομή της, σε κάθε επίπεδο, είναι πολύτιμη για μένα.

Πως φτάσατε στην συνεργασία με τις εκδόσεις «Μολύβι» για την έκδοση ενός βιβλίου με κάποιες από τις συμμετοχές;

– Οι Εκδόσεις Μολύβι, που είχαν αναλάβει την έκδοση του εφηβικού μου βιβλίου, «Το καλοκαίρι στον φάρο», είχαν ανακαλύψει τυχαία το project στο διαδίκτυο. Η ιδέα τους φάνηκε πρωτότυπη και το παρακολουθούσαν. Ήδη είχαν ξεχωρίσει κάποια κείμενα και έτσι αποφασίσαμε από κοινού, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, στην έντυπη έκδοση ενός συλλογικού έργου, με τον τίτλο, τι άλλο, «Τέσσερα λεπτά».

Πιστεύεις ότι η έντυπη έκδοση μιας λογοτεχνικής δράσης, ενεργοποιεί περισσότερο τους λογοτέχνες;

– Η έκδοση δεν αποτελεί ποτέ αυτοσκοπό, ούτε και καθορίζει πάντα και μόνον αυτή, ούτε τον λογοτέχνη, ούτε και τη δράση. Μπορεί όμως να αποτελέσει κάλλιστα ένα κίνητρο. Τα γραπτά όμως είναι παιδιά -δεν μας ανήκουν- και σαν παιδιά πρέπει μια μέρα να πετάξουν μακριά μας και πιστεύω πως όλοι οι λογοτέχνες συμφωνούν με αυτό.

Αποτέλεσε η υλοποίηση του όλου project, μια νέα πνευματική πρόκληση για σένα;

– Τα πάντα γύρω μου αποτελούν πνευματική πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση για καταγραφή. Θεωρώ πως η πρόκληση της δράσης προϋπήρχε της σύλληψης της, εφόσον δίχως πρόκληση δεν υπάρχει δημιουργία. Αρχικά ομολογώ πως ήμουν επιφυλακτική, αν τα «Τέσσερα λεπτά» θα εισέπρατταν αποδοχή και ανταπόκριση, αλλά οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον του κόσμου, επιβεβαίωσαν την επιλογή μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, όχι μονάχα γιατί κέρδισα το δικό μου στοίχημα, αλλά κυρίως γιατί τα «Τέσσερα λεπτά» εξακολουθούν και γεννούν ιδέες μέσα μου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πνευματική πρόκληση για μένα.

Ετοιμάζεις κάποια διαφορετική λογοτεχνική δράση που θα διαδεχθεί τα «Τέσσερα λεπτά», μετά την ολοκλήρωσή τους;

– Πρέπει να χαθώ μες στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία, όπως είπε ο Alfred Tennyson. Αυτό που έχω κατά νου, ίσως να μην αφορά καν στη δημιουργία ενός blog αυτή τη φορά, ούτε καν στη δημοσιοποίηση του μέσω των social media. Κάτι πιο κρυφό, πιο υπόγειο, κάτι που θα φέρει την επίγευση μιας γλυκιάς παρανομίας, μια συνομωσία των λέξεων, που θα κουβαλά μαζί της τη μυρωδιά μιας άλλης εποχής. Είναι πολύ πρώιμη η σκέψη ακόμα, αλλά ο σπόρος υπάρχει. Υπόσχομαι πάντως, πως θα σε κρατήσω ενήμερη.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Νατάσσα Καραμανλή για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Νατάσσα ΚαραμανλήΛίγα λόγια για τη Νατάσσα Καραμανλή

Αν ισχύει ότι η μοναδική ευχαρίστηση που μένει ατιμώρητη είναι το διάβασμα, τότε η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή, αρέσκεται να πιστεύει, πως και η μοναδική ικανοποίηση που θα τύχει της ίδιας ατιμωρησίας, θα είναι το γράψιμο.

Από παιδί έγραφε πολύ και πάντα στα κρυφά, από ημερολόγια, λευκώματα, άτσαλα ποιήματα, ή απλά ονόματα κάποιες φορές, που πίστευε πως θα γέμιζαν στην ώρα τους, τις ιστορίες που έπλαθε το μυαλό της.
Η έλευση της κρίσης απελευθέρωσε το απωθημένο της κι έτσι το γράψιμο συνεχίστηκε, στα φανερά αυτή τη φορά, στο προσωπικό της μπλογκ, www.soufrazeta.com.

Συνεργασίες με τα περιοδικά SOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και πρόσφατα με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).

Κείμενα της επίσης φιλοξενούνται στο maga.gr καθώς και στο enfo.gr., αλλά και στο διαδικτυακό της project «Τέσσερα λεπτά».

https://tesseralepta.wordpress.com/

Tο Δεκέμβριο του 2014, το παιδικό μυθιστόρημα της «Το καλοκαίρι στον φάρο» τιμήθηκε με έπαινο, στον 59ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής παιδικών βιβλίων, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, το οποίο κυκλοφορεί σε έντυπο βιβλίο, από τις Εκδόσεις Μολύβι.

Στόχος της, να γράφει, όσο περισσότερο μπορεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ευχή της, να καταφέρει να γράψει και να εκδώσει όλες τις ιστορίες, που από παιδί κουβαλά στο μυαλό της.

 
Web Site: https://tesseralepta.wordpress.com
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1009115019108331/?ref=22&feed_story_type=77&action_history=null

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 385 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)