Γιατί οι ελέφαντες έχουν ισχυρή μνήμη;

An elephant points the way

Γιατί οι ελέφαντες έχουν ισχυρή μνήμη;

Τα δελφίνια, οι πίθηκοι και οι ελέφαντες είναι τα ζώα που έχουν την υψηλότερη νοημοσύνη μετά τον άνθρωπο. Ο εγκέφαλος του ελέφαντα είναι πιο “πυκνός” από τον εγκέφαλο του ανθρώπου, ενώ οι κροταφικοί του λοβοί, που σχετίζονται με την μνήμη είναι πιο ανεπτυγμένοι. Οι λοβοί του εγκεφάλου του ελέφαντα έχουν περισσότερες πτυχώσεις έτσι ώστε να αποθηκεύουν περισσότερες πληροφορίες.

Γιατί όμως οι ελέφαντες έχουν τόσο ισχυρή μνήμη; Οι ελέφαντες μπορούν να αναγνωρίσουν πάνω απο 200 διαφορετικά άτομα. Αυτό είναι απαραίτητο ειδικά για τα θηλυκά τα οποία βασίζονται σε άλλα θηλυκά για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Έτσι μια μητέρα ελέφαντας μπορεί να θυμάται ποιος ελέφαντας είναι αξιόπιστος και ποιος όχι.

Οι αρσενικοί ελέφαντες έχουν διαφορετική συμπεριφορά απο τους θηλυκούς. Αφήνουν την μητέρα τους κατα την εφηβεία και αρχίζουν μια μοναχική ζωή κατα την οποία αναζητούν συντρόφους. Τα αρσενικά αγωνίζονται για την πρόσβαση στα θηλυκά σε μάχες με άλλα αρσενικά οι οποίες είναι βίαιες, ακόμη και θανατηφόρες.

Μια καλή μνήμη μπορεί να επιφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αντίπαλα αρσενικά. Με αυτό τον τρόπο, το αρσενικό γνωρίζει πολλά για τη δύναμη των άλλων ανταγωνιστών του.

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 67 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)