Γιατί μας ανατριχιάζει ο ήχος των νυχιών στον μαυροπίνακα; 

nixipinakas

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ανατριχιάζετε όταν ακούτε το χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν τα νύχια όταν τρίβονται στο μαυροπίνακα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίδραση στον ήχο που κάνουν τα νύχια όταν σέρνονται πάνω στον μαυροπίνακα δεν οφείλεται στις κακές αναμνήσεις της σχολικής ζωής σας που ξαναξυπνούν! Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από τα πρωτόγονα ένστικτά μας: Ο ήχος αυτός φτάνει σε πολύ ψηλό τόνο κι έτσι μας θυμίζει το κλάμα ενός μωρού ή τη στριγκλιά ενός αρπακτικού. Οι ήχοι αυτοί αυτομάτως ενεργοποιούν το μηχανισμό αντίδρασης στο στρες και μας παροτρύνουν να παλέψουμε ή να κρυφτούμε.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσουν μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστους ήχους και παράλληλα παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους λειτουργία με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης. Διαπιστώθηκε ότι το τρίξιμο των νυχιών επάνω σε έναν πίνακα ενεργοποίησε την αμυγδαλή του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Η περιοχή αυτή ελέγχει την αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες. Παράλληλα, ένας τέτοιος ήχος βρίσκεται στην κλίμακα συχνότητας των 2.000-4.000 hertz. Το ανθρώπινο αυτί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτές τις συχνότητες.

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 146 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)