Το διαδίκτυο είναι εγγενώς ανασφαλές και τα πάντα μπορεί να παρακολουθούνται!

diadiktyo-episfales

Έχετε σκεφτεί ποιο είναι το μεγαλύτερο μυστικό του διαδικτύου; Ο τρόπος που το Διαδίκτυο είναι δομημένο, είναι εγγενώς ανασφαλής! Από την γέννηση του το διαδίκτυο μέχρι και σήμερα, δεν έχει ως πρωτεραιότητά του την ασφάλεια των χρηστών! Είναι σαν να στέλνετε τις σημειώσεις σας σε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο ταξιδεύει μέσα σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε περιβάλλον εμπόλεμης ζώνης!

Η μόνη σίγουρη προφύλαξη είναι…. η αποχή από το διαδίκτυο…. γίνεται? Πλέον, μάλλον όχι… οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί που περιηγούμαστε, τι υλικό κατεβάζουμε και πάντα να έχουμε ενημερωμένη την ασπίδα προστασίας μας.

Για να διατηρήσετε τις σημειώσεις σας ιδιωτικές και να μπορούν να τις βλέπουν μόνο αυτοί που πρέπει να τις δούν, έχουν κατασκευαστεί πολύπλοκοι αλγόριθμοι που ως σκοπό έχουν την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας σας και την διατήρηση της ιδιωτικότητά σας. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να βάζουμε μία πανοπλία στο αυτοκίνητό μας, καθώς αυτό οδηγεί σε επικίνδυνο δρόμο γεμάτο παγίδες και εχθρούς.

Από την άλλη μεριά οι “εχθροί” πάντοτε άρτια εξοπλισμένοι με τις τελευταίες γνώσεις της τεχνολογίας, θα βρούν τον τρόπο να “τρυπήσουν” την πανοπλία αυτή, έτσι ώστε να φτάσουν μέχρι την πηγή της πληροφορίας σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει κι εσείς να εξοπλιστείτε με τις τελευταίες ενημερώσεις για την άμυνά σας, έτσι ώστε να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε αυτές τις απειλές.

Ορισμένες ιστοσελίδες δεν χρησιμοποιούν ακόμη και κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι οδηγείτε γυμνοί με ένα ποδήλατο σε ανώμαλο δρόμο.

Ορισμένες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση που είναι ξεπερασμένη. Αυτό σημαίνει ότι είναι σαν να φοράτε μία σκουριασμένη πανοπλία και να πηγαίνετε στον πόλεμο για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς.

Ορισμένες ιστοσελίδες ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλείς αλλά χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση δεύτερης κατηγορίας, όπου και πάλι είστε εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους και απειλές.

Το διαδίκτυο πλέον έχει μπεί παντού… στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα laptops, tablets, στα κινητά μας τηλέφωνα, στο σπίτι, στην εργασία, ακόμη και στην διασκέδαση….  είμαστε συνεχώς σε απευθείας σύνδεση, οπότε ακόμη κι αν είμαστε πολύ προσεκτικοί, όλες αυτές οι συσκευές μπορεί να έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να “τρυπήσει” και να μπει στα άδυτα της ιδιωτικότητάς μας.

Τα πάντα παρακολουθούνται.

Η μόνη σίγουρη προφύλαξη είναι…. η αποχή από το διαδίκτυο…. γίνεται? Πλέον, μάλλον όχι… οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί που περιηγούμαστε, τι υλικό κατεβάζουμε και πάντα να έχουμε ενημερωμένη την ασπίδα προστασίας μας.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 156 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)