Συνθετικά κοράλλια μπορούν να δώσουν λύση στην ρύπανση των θαλασσών

coralia

Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών ανέπτυξε ένα υλικό που μιμείται τον τρόπο που τα κοράλλια απορροφούν τα βιομηχανικά απόβλητα από το νερό. Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας, που εμφανίζονται σε  αλιευτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Τα βαρέα μέταλλα όπως, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το αρσενικό απελευθερώνονται στους ωκεανούς μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και των βιομηχανικών αποβλήτων. Τα διάφορα φυτά, φύκια και πλαγκτόν της θάλασσας απορροφούν μεν, τους ρύπους αυτούς, αλλά όταν τα υπόλοιπα έμβια τρώνε τα φυτά αυτά, τότε καταλαβαίνετε πως οι βιομηχανικοί ρύποι αυτοί καταλήγουν στο τραπέζι μας, μέσω της τροφικής αλυσίδας!

Λόγω της δομής τους, τα κοράλλια είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στην απορρόφηση των ρύπων. Έτσι, μια ομάδα με επικεφαλής τον Wang Xianbiao, δημιούργησε πλάκες οξειδίου του αργιλίου (το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό στον καθαρισμό των βαρέων μετάλλων) σε κοραλλιογενή μορφή.

Μετά το τέλος των δοκιμών με τις πλάκες αυτές, διαπιστώθηκε ότι απομάκρυναν  2,5 φορές περισσότερο υδράργυρο από το νερό, από τα νανοσωματίδια οξειδίου του αργιλίου που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, τα οποία παρέχουν ένα καλό δείγμα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή αυτών των απορροφητικών υλικών” δήλωσε ο Wang. “Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα γίνει η αφορμή για περισσότερη έρευνα στην ανάπτυξη υλικών που μιμούνται τους βιολογικούς οργανισμούς”.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 206 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)