Τι είναι το μέλι “ΜελοΜέλισσα”;

ΜελοΜέλισσα, σύνθετη λέξη που μέσα της κρύβει δυο έννοιες, η μία εξαρτώμενη της άλλης.

Από τη μία το αγνό “Μέλι” υπερτροφή για τον άνθρωπο και από την αλλη η “Μέλισσα” η ακούραστη αμιγής παραγωγός του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Ο στόχος μας πολύ απλός, να γνωρίσει ο καθημερινός άνθρωπος το ρόλο της μέλισσας στη ζωή του ως έναν κύριο παράγοντα της διατροφής, αλλά και πάνω από όλα της υγείας του.

Σημαντικοί βοηθοί στο γλυκό αυτό ταξίδι , είναι η γνώση, η επιστήμη αλλά και ο καθένας ξεχωριστός ρόλος της ίδιας της μέλισσας.

Μέσα από τα άριστης ποιότητας προιόντα των μελισσών μας, έρχεται πρώτα η γνώση και κατόπιν η διάκριση των γεύσεων που γίνονται εμπειρία για τον καταναλωτή που προτιμάει κι επιλέγει τη “ΜελοΜέλισσα”.

Το Μέλι μας, αγνό θυμαρίσιο με την επίσημη γυρεοσκοπική ανάλυση για το 2015 με 84% γυρεόκοκκου θυμαριού αποτελεί ενα εξαιρετικό φυσικό προιόν για αφεψήματα και ροφήματα για όλες τις εποχές. Ταυτόχρονα είναι ενα άριστο φυσικό προιόν ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στη ευεργετική δράση της θυμόλης .Έχει αποδειχθεί οτι η θυμόλη έχει ισχυρή αντιμυκητιασική, αποδεδειγμένη αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση. Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και άριστη επουλωτική δράση επί των τραυμάτων.Η θυμόλη έχει επιπλέον εκκριματολυτικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες.

Εξέχουσα ποιοτική θέση στη συλλογή μας έχει το Μέλι Ανθέων.Η ποικίλη ανθοφορία από άνθη όπως Ευκάλυπτος,Τριφύλλι,Αγριοσινάπι και άλλα πολλά αποτελούν εξαίρετα μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη, ενώ χαρίζουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα αρωμάτων και εκλεπτισμένων γεύσεων για κάθε λάτρη του μελιού.

Η “ΜελοΜέλισσα” σεβόμενη τον κόπο και την αφοσίωση των χιλιάδων “συλλεκτριών- μελισσών” στην παρασκευή ενός τόσο εκλεκτού προιόντος,δεν φιλτράρει αλλά ούτε παστεριώνει κανένα απο τα μέλια της. Τυχόν κρυστάλλωση στο μέλι οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός του. Σκοπός μας είναι η ακέραιη και ποιοτική διατήρηση των γυρεοκόκκων ολων των φυτών συλλογής όπως ακριβώς τους επέλεξαν οι συλλέκτριες-μέλισσές μας. Εκείνες βάζουν το αλάθητο ένστικτο κι εμείς την απαράμιλλη εμπιστοσύνη μας.

Ένα από τα πιό “βασιλικά εδέσματα ” είναι το λεγόμενο μελισσογάλα, ή αλλιώς ο γνωστός “Βασιλικός Πολτός”.Ιδιαίτερο έδεσμα που προσφέρεται απο τις “παραμάνες-μέλισσες” στην τυχερή προνύμφη που προετοιμάζουν να γίνει η νέα βασίλισσα της κυψέλης.Εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τεχνική για το επιθυμητό ποιοτικό αποτέλεσμα, διαθέτουμε την “βασιλική υπερτροφή” με ευεργετικά για τον άνθρωπο οφέλη.

Αποτελείται από Βιταμίνες της ομάδας Β, με επίδραση σε νευροψυχικές καταστάσεις,ενώ η περιεκτικότητά του σε ορμόνες τον καθιστά ευεργετικό σε γυναικολογικά προβλήματα,αστάθεια του εμμηνορυσιακού κύκλου όπως και στη μείωση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Οι εφαρμογές του βασιλικού πολτού στους διαφορετικούς κλάδους της Σύγχρονης Ιατρικής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποτελεί ένα άριστο μέσο προστασίας,ενίσχυσης της δυναμικότητας του οργανισμού αλλά συνάμα βελτίωσης της γενικής διάθεσής του.

Ακόμη δυο εκλεκτά προιόντα της “ΜελοΜέλισσα” είναι η γύρη και η πρόπολη.

Η γύρη μας συλλέγεται στους ειδικούς συλλέκτες των κυψελών και στη συνέχεια προστατεύεται από την έκθεση σε φώς,υγρασία,προσβολές άλλων εντόμων και ξένων υλών.

Κατόπιν καθαρίζεται προσεκτικά και καταψύχεται για να μπορέσουν έτσι να διατηρηθούν όσο δυνατόν καλύτερα όλες οι θρεπτικές του αξίες.

Πλούσια πηγή πρωτεινών, λιπιδίων,σακχάρων, αμινοξέων, βιταμινών, αλλά και άλλων στοιχείων αποτελεί σημαντικό διατροφικό συμπλήρωμα όπως επίσης και θεραπευτικό μέσο.

Η κατανάλωση της ,αυτούσια,η αναμεμιγμένη με μέλι ,συνίσταται σε μικρούς και μεγάλους και συγκεκριμένα :

Για Ενήλικες 15-20 γρ. την ημέρα
Για Παιδιά12-15 γρ. την ημέρα

Για καταπονημένους οργανισμούς 32-35 γρ. την ημέρα για 3 μήνες με μια διακοπή της θεραπείας 3-4 εβδομάδων

Οι Ιατρικές εφαρμογές που συναντάμε στην κατανάλωση της γύρης περιλαμβάνουν:

Παθήσεις του προστάτη
Ασθένειες ήπατος
Αναιμία
Διαβήτη κ.α

Ενώ παράλληλα έχει αντιβιοτική και βακτηριοστατική δράση.
Αξιοσημείωτη είναι η αποθηκευμένη από τις μέλισσες γύρη στις κηρήθρες με τη μορφή του μελισσόψωμου. Η γύρη αυτή υπόκειται μια οξυγαλακτική ζύμωση που συντελεί στη συντήρησή της αποφεύγοντας έτσι τη ψύξη.Τα κελιά που περιέχον την εν λόγω γύρη μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ωστόσο υπάρχουν και συνταγές για την παρασκευή του μελισσόψωμου.

Έχοντας σαν κεντρική έννοια τη σωστή εναρμόνηση και συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση η “ΜελοΜέλισσα” προσφέρει με τρόπο φυσικό την αντιφλεγμονώδη,αντιβακτηριακή και επουλωτική ιδιότητα μέσω της πρόπολης.

Η χρήση της Πρόπολης επεκτείνεται σε πολλές ειδικότητες της Σύγχρονης Ιατρικής.Μία από αυτές είναι στη Δερματολογία για την καταπολέμηση εγκαυμάτων,εκζεμάτων,και τραυμάτων.

Για το λόγο αυτό υπάρχει η διάθεση της ως βάμμα πρόπολης για την απευθείας πόσιμη κατανάλωσή της ή ακόμη και ως συστατικό ,μέσα σε δικής μας παρασκευής, κεραλοιφή.

Αγγίζοντας τον λεπτό αυτό τομέα της κοσμετολογίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε και το ενδιαφέρον της γραμμής των προιόντων μας, για το χώρο του φυσικού καλλυντικού.

Για εμάς πάνω από όλα προέχει η υγεία ,σε πλήρη εναρμόνιση όμως με την ομορφιά.

Η παραγωγή μας σε κερί είναι αυτή που καλύπτει την ανάγκη να προσφέρουμε στον καταναλωτή μια εξαιρετικής ποιότητας κεραλοιφή για συγκεκριμένες και ξεχωριστές χρήσεις.

Η παραγωγή του κεριού ξεκινάει με την νεαρή εργάτρια μέλισσα και τα 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων της. Παράγει μικρά λέπια τα οποία τα επεξεργάζεται με το στόμα της και τα αναμιγνύει με εκκρίσεις από τους σιελογόνους αδένες της.Με αυτόν τον τρόπο χτίζει αρχικά τις κηρήθρες της και σφραγίζει το μέλι και το γόνο της.

Ανάλογα με τα αγνά και φυσικά υλικά που χρησιμοποιούμε (μέλι, πρόπολη,αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, βαλσαμέλαιο, αιθέρια έλαια βοτάνων κ.α) παράγονται και διατίθενται κηραλοιφές διαφόρων χρήσεων με ισχυρές επουλωτικές,ενυδατικές,αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Μέσα από αυτή την παρουσίαση των προιόντων μας οι άνθρωποι στη “ΜελοΜέλισσα” σας καλούνε να την γνωρίσετε και να γίνετε μέρος της Φύσης.

Γράφει η Αγγελική Βλάχου


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 127 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)