Κεφάλαιο αντισύλληψη: Αυτός ο γνωστός μας άγνωστος.

text54

Ως αντισύλληψη ορίζεται η προληπτική εφαρμογή τεχνικών με άμεσο στόχο την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται από τον ένα ή και τους δύο συντρόφους, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται με τον σωστό τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια κύηση που δεν είναι θεμιτή. Η επιλογή της κατάλληλης αντισύλληψης είναι προτεραιότητα της νέας γυναίκας. Στη νεαρή ηλικία, η χρήση του προφυλακτικού – για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – σε συνδυασμό με τη συστηματική λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Το αντισυλληπτικό χάπι (η από του στόματος αντισύλληψη) δεν έχει δώσει μόνο μια αξιόπιστη λύση αντισύλληψης σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αλλά και τη δυνατότητα της απόφασης για το πότε θα κάνουν παιδιά και θα ξεκινήσουν την οικογένειά τους. Τα αντισυλληπτικά χάπια δρουν με πολλαπλούς μηχανισμούς, όπως με το να εμποδίζουν την ωορρηξία, να κάνουν την βλέννα του τραχήλου της μήτρας εχθρική προς τα σπερματοζωάρια και τέλος να μην επιτρέπουν τη σωστή προετοιμασία του ενδομήτριου.

Αποτελεί έναν τρόπο για να αποκτήσει η γυναίκα τον απόλυτο έλεγχο στο σώμα της και τη σεξουαλικότητα της καθώς δεν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. το σύντροφο, τον άντρα, το σύζυγο) Επίσης για το ¨χάπι¨ δεν απαιτείται κανενός είδους ιατρική επέμβαση, όπως απαιτείται για το σπιράλ και τον κολπικό δακτύλιο. Αυτή η ανεξαρτησία που προσφέρει το “χάπι”, έχει υποστεί μεγάλο πόλεμο από κοινωνικές και θρησκευτικές δομές. Μια γυναίκα πρέπει να παίρνει το χάπι την 1η μέρα της περιόδου και να συνεχίζει για 21 μέρες, την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακολουθεί μια διακοπή 7 ημερών και στη συνέχεια έρχεται η περίοδος. Σε περίπτωση που δεν πάρει το χάπι την ώρα που χρειάζεται, πρέπει να το πάρει το συντομότερο δυνατόν.

Σήμερα στις ΗΠΑ πάνω από 10 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν το χάπι καθημερινά, ενώ στην Ευρώπη το 23% των γυναικών το εμπιστεύεται σαν αξιόπιστη και ασφαλή αντισυλληπτική μέθοδο. Τα σημερινά αντισυλληπτικά χάπια είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και έχουν εξελιχθεί για να παρέχουν στη γυναίκα αξιόπιστη προστασία από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με μειωμένες παρενέργειες και σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Παρόλα αυτά μια γυναίκα δεν μπορεί να πάρει το χάπι αν πάσχει από θρομβοφλεβίτιδα, στεφανιαία νόσο, καρκίνο υπέρταση, ημικρανίες, διαβήτη, επιληψία και ηπατίτιδα.

Κλασικές απορίες

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο;

Αν μιλάμε για τονκαρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο των ωοθηκών, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση του “χαπιού” πάσχουν πολύ λιγότερο από αυτές που δεν παίρνουν το “χάπι” (κατά 40% περίπου).

-Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού μειώνει τους πόνους της περιόδου;

Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τις συσπάσεις που κάνει η μήτρα και έτσι η περίοδος γίνεται λιγότερο επώδυνη.

Παχαίνουν τα αντισυλληπτικά χάπια;

Το αντισυλληπτικό χάπι της 4ης γενιάς -με μικρή ποσότητα οιστρογόνων και με συγκεκριμένο προγεσταγόνο, τη δροσπιρενόνη- δεν παχαίνει.

-Μπορεί να μετατεθεί η περίοδος με τη χρήση χαπιών; Το χάπι βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου;

Αν η μετάθεση της περιόδου είναι επιθυμητή τότε χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού για να ξεκινήσει η χρήση μιας δεύτερης συσκευασίας αντισυλληπτικών χαπιών, χωρίς τη συνηθισμένη διακοπή των 7 ημερών. Όσον αφορά τη ρύθμιση του κύκλου, τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν τις γυναίκες, καθώς κάνουν την περίοδο να διαρκεί λιγότερο και με λιγότερο αίμα.

-Έχει το χάπι ευνοϊκή επίδραση στη σωματική και συναισθηματική υγεία των γυναικών;

Το αντισυλληπτικό χάπι της 4ης γενιάς προσφέρει ευεξία και ψυχική ισορροπία, ιδιαίτερα τις δύσκολες μέρες των γυναικών που προηγούνται της περιόδου.

-Μπορεί μια πολύ νέα γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά χάπια της 4ης γενιάς έχουν πολύ χαμηλά οιστρογόνα και δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων.

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 37 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)