Κοιμήσου περισσότερο μήπως και σταματήσεις να τρως!

o-EATING-CHOCOLATE-facebook1-1024x682

Νέα έρευνα: όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο περισσότερο τρώμε
Οι συνήθειές μας σε σχέση με τον ύπνο ενδέχεται να σχετίζονται και με το πόσο τρώμε, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Συγκεκριμένα, όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο περισσότερο τρώει, όπως φάνηκε από την ανάλυση των ερευνητών. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος.

Στο σχετικό άρθρο, οι ερευνητές εξηγούν ότι διάφοροι παράγοντες συντελούν στο να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, όταν δεν κοιμόμαστε ικανοποιητικά. Καταρχάς, όταν είμαστε κουρασμένοι, επηρεάζονται οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξή μας και αισθανόμαστε πιο έντονα την πείνα. Όπως φάνηκε σε προηγούμενες μελέτες, μετά από μια νύχτα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι, αυξάνονται τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την όρεξη, ενώ μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που στέλνει στον εγκέφαλο το σήμα ότι τα κύτταρα του λίπους είναι πλήρη.

Επιπλέον, οι κουρασμένοι άνθρωποι βιώνουν περισσότερο συναισθηματικό άγχος και τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, γεγονός που τους οδηγεί στο να αναζητούν πιο συχνά φαγητό. Ενδέχεται, επίσης, να τρώνε περισσότερο στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια.

Οι ψυχολόγοι-ερευνητές που πραγματοποίησαν την έρευνα τονίζουν ότι η συχνότητα και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε επηρεάζεται από βιολογικούς, συναισθηματικούς, γνωστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με το πόσο καλά κοιμόμαστε.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους ειδικούς που προτείνουν διάφορες δίαιτες για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Με λίγα λόγια, οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ενός ατόμου είναι απαραίτητες προκειμένου να αλλάξουν και οι διατροφικές του συνήθειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health Psychology.

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 23 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)