Κούβα: παύση της μετάδοσης του HIV και της σύφιλης από την μητέρα στο παιδί της.

aids_hiv

Σημερινή ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ενημερώνει πως η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε πρακτικά την εξάλειψη της μετάδοσης του HIV και της σύφιλης από την μητέρα που νοσεί στο παιδί της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χώρες της Καραϊβικής κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν αυξημένη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, με αποτέλεσμα «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας να είναι πλέον πραγματικότητα “, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν.

Το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030, προβλέπει η UNAids

Μια νέα γενιά ανθρώπων χωρίς Aids έρχεται στον κόσμο και το οφείλει στους ελέγχους για την ανίχνευση του HIV και της σύφιλης στις έγκυες γυναίκες και στους συντρόφους τους, στην επιλογή της καισαρικής και στην αντικατάσταση του μητρικού θηλασμού. Με αυτές τις απλές μεθόδους σπάει η αλυσίδα της μόλυνσης, όπως επισημαίνεται και από την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας. «Η Κούβα προχώρησε σε ένα επίτευγμα και σήμερα εμπνέει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην εξάλειψη και στην μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV μένουν έγκυες. Οι πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού, είναι 15-45% Ο κίνδυνος μέσω του επιτεύγματος της Κούβας μειώνεται σε μόλις 1%, αν στην μητέρα και στο μωρό χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά ζουν με τον ιό HIV, αλλά το ποσοστό μόλυνσης έχει μειωθεί σημαντικά. 2.100.000 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό του HIV το 2013, έναντι των 2,9 εκατομμυρίων ατόμων του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAids, υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. «Το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», προβλέπει η UNAids.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η εξάλειψη του AIDS είναι εφικτή, εάν η πρόληψη του HIV συνεχίζει να αυξάνεται και να βελτιώνεται, ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις διαθέσιμες θεραπείες. Η μετάδοση της σύφιλης μπορεί να εξαλειφθεί με απλές θεραπείες όπως η χορήγηση πενικιλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το 2013, μόνο δύο μωρά γεννήθηκαν με τον ιό HIV στην Κούβα, και μόνο πέντε έχουν γεννηθεί με συγγενή σύφιλη. Κι όλα αυτά κατορθώθηκαν από το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας, το οποίο αναλαμβάνει όλη την οικονομική και διοικητική ευθύνη για την ιατρική φροντίδα των πολιτών του. Το προσδοκώμενο όριο ζωής και η παιδική θνησιμότητα στην Κούβα συγκρίνονται με τις τιμές που συναντάμε στις βιομηχανοποιημένες χώρες του δυτικού κόσμου, ήδη από το 1957. Ας ακολουθηθεί το παράδειγμα αυτό και από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 160 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)