Κρίση και φτώχεια: ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ενός παιδιού

paidiki-ftoxeia-

Η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης, με ένα πρόγραμμα απάνθρωπης λιτότητας που της έχει επιβληθεί, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην συναισθηματική υγεία και στην ακαδημαϊκή επίδοση. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο περιοδικό υγείας, αποδεικνύει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν  σε συνθήκες φτώχειας έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο τους.

«Οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδιά αυτά, στην πρώιμη παιδική τους ηλικία πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της δημόσιας υγείας για το καλό όλων μας” τονίζει κορυφαίος παιδοψυχίατρος.

Σε έρευνα που έχει γίνει σε παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, έχουν εντοπιστεί αλλαγές στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου προβλήματα σχετιζόμενα με την κατάθλιψη, τις μαθησιακές δυσκολίες και τους περιορισμούς στην ικανότητα να αντιμετωπίζουν το άγχος.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο περιοδικό υγείας, αποδεικνύει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν  σε συνθήκες φτώχειας έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο τους.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει ακόμη και σε αυτό το άσχημο βιοτικό επίπεδο, να καλλιεργούν ένα πρόσφορο έδαφος για τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να περιοριστούν κάποιες από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανατομία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια στην υγεία των παιδιών. Η έρευνα αυτή έχει δείξει ότι οι επιπτώσεις της φτώχειας στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται “ιππόκαμπος*”, επηρεάζεται έντονα από την ανατροφή των παιδιών, τα βιώματα και την ποιότητα ζωής που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν ακανόνιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου και σε διάφορα τέστ αξιολόγησης που τους έκαναν, πήραν χαμηλή βαθμολογία, γύρω στο 20% χαμηλότερη από την αντίστοιχη που πήραν παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες χωρίς προβλήματα διαβίωσης. Αυτή η διαφορά εξηγείται από αναπτυξιακές υστερήσεις στο μετωπιαίο και στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

οι επιπτώσεις της φτώχειας στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται “ιππόκαμπος*”, επηρεάζεται έντονα από την ανατροφή των παιδιών, τα βιώματα και την ποιότητα ζωής που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά.

Με βάση αυτή τη νέα έρευνα, είναι ήδη γνωστές πλέον οι καταστροφικές επιπτώσεις της φτώχειας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Έχουμε μία σημαντική αποστολή και υποχρέωση: Να διαφυλλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πιο σημαντική κληρονομιά της κοινωνίας μας, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,  που είναι το μέλλον του αύριο!!

* “Ιππόκαμπος”: Αποτελεί μία εγκεφαλική δομή που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος. Είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίσουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 152 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)