Γιατί βοηθάει τον οργανισμό το να λύνουμε σταυρόλεξα;

cross-660

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο για τη νόσο Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι κάποιες δραστηριότητες που χρειάζεται να δουλέψει το μυαλό και οι νοητικές λειτουργίες, ουσιαστικά θωρακίζουν τον εγκέφαλο μας από διάφορες ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Και η πιο απλή και εύκολη από αυτές τις δραστηριότητες είναι το σταυρόλεξο και το sudoku.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες μελέτησαν 330, ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια που δεν είχαν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα με άνοια ή Αλτσχάιμερ, αλλά αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού.

Οι επιστήμονες εκτός από τα διάφορα τεστ που υπέβαλλαν τους εθελοντές, τους ρώτησαν σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες. Για παράδειγμα πόσο συχνά διάβαζαν, εάν επισκέπτονταν μουσεία, εάν έπαιζαν χαρτιά ή παιχνίδια με κάρτες και τέλος εάν έλυναν σταυρόλεξα.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλυναν συχνότερα σταυρόλεξα εμφάνιζαν μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επίσης συγκέντρωναν υψηλότερο σκορ σε νοητικά τεστ στα οποία οι επιστήμονες τους είχαν υποβάλει.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σταυρόλεξο ή το sudoku μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ αφού ενεργοποιούν κάποια ευαίσθητα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία όταν εκδηλώνεται το Αλτσχάιμερ, είναι τα πρώτα που καταστρέφονται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εγκεφαλική εκγύμναση που βοηθά στη μη καταστροφή των κέντρων αυτών.

Η καθηγήτρια Λόρα Φιπς τόνισε πως: «Αν και τέτοιες μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια και την επίδραση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, παρόλα αυτά μπορούν να επισημάνουν παράγοντες που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία ενάντια στην νοητική φθορά και στην εκδήλωση της άνοιας»

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 91 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)