Εξυψώσου στη νιοστή δύναμη

Εξυψώσου στη νιοστή δύναμη - Λυδία Ψαραδέλλη

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολυσύνθετα και συναρπαστικά, με δόσεις μεγαλοσύνης και απίστευτης ευφυίας. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η δύναμή τους είναι μεγάλη. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω απλώς για τα διαδικτυακά social media, αλλά για την ευρύτερη έννοια των κοινωνικών δικτύων.

Οι άνθρωποι ήταν ανέκαθεν πιο ισχυροί μέσα σε μια ομάδα. Η δυναμική της ισχυροποιεί τον άνθρωπο, του χαρίζει αισιοδοξία και όλες οι δυνατότητές του υψώνονται στη νιοστή δύναμη. Ως κοινωνικό δίκτυο, ορίζεται “το άθροισμα των προσωπικών επαφών μέσω των οποίων το άτομο διατηρεί την κοινωνική του ταυτότητα, λαμβάνει συναισθηματική υποστήριξη, υλική ενίσχυση και συμμετοχή στις υπηρεσίες, έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και δημιουργεί νέες κοινωνικές επαφές”.

Οι άνθρωποι ήταν ανέκαθεν πιο ισχυροί μέσα σε μια ομάδα. Η δυναμική της ισχυροποιεί τον άνθρωπο, του χαρίζει αισιοδοξία και όλες οι δυνατότητές του υψώνονται στη νιοστή δύναμη

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών ενός κοινωνικού δικτύου, είναι απεριόριστες και καθορίζουν κατά πολύ τη ζωή αλλά και το μέλλον του. Μια και μόνη αλλαγή μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού δικτύου, είναι αρκετή να αλλάξει το μέλλον όλων των μελών του, πόσο μάλλον την τωρινή τους κατάσταση.

Το κοινωνικό δίκτυο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Εξελίσσεται, προσαρμόζεται και έχει τεράστια ισχύ. Όπως κάθε γιγαντιαίος οργανισμός είναι ικανός για καλό αλλά και για κακό. Χαρίζει μεγάλη δύναμη στα μέλη του, τα οποία οφείλουν να επιδεικνύουν ωριμότητα για την σωστή διαχείριση της συγκεκριμένης δύναμης. Το πως θα την χρησιμοποιήσει το κάθε μέλος της κοινωνίας εξαρτάται από πολλούς βιολογικούς αλλά και κοινωνικούς παράγοντες.

Γεννιόμαστε αγνοί. Μαθαίνουμε μέσα από την σοφία που μας μεταλαμπαδεύουν οι μεγαλύτεροι αλλά και από τα παθήματά μας. Αν δεν ακούσουμε τη μητέρα μας που μας προειδοποιεί ότι το μάτι της κουζίνας καίει και τοποθετήσουμε επάνω το χέρι μας, θα καούμε. Μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο αλλά είναι ένα μάθημα που δεν θα το ξεχάσουμε σε όλη μας τη ζωή. Με τον ίδιο τρόπο, αργά και σταθερά, μαθαίνουμε για την δύναμη των κοινωνικών δικτύων. Όταν στο νηπιαγωγείο μας αρπάζει το χαρτζιλίκι ο “μάγκας” του προαυλίου, η συσπείρωσή μας με μερικά ακόμα παιδιά μας ισχυροποιεί. Η δύναμή μας μεγαλώνει. Μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε ανοιχτά, χωρίς κανέναν φόβο, με την πλήρη υποστήριξη των φίλων μας.

Στα κοινωνικά δίκτυα χρωστάμε την γλώσσα με την οποία συνεννοούμαστε, τον τρόπο που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, τη μουσική που ακούμε. Στις μέρες μας, τους οφείλουμε ακόμα περισσότερα: την θέση που κατέχουμε μέσα στα όρια της κοινωνίας, τις αρμοδιότητες που μας έχουν οριστεί να διαχειριζόμαστε καθημερινά, την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και τον τρόπο ζωής μας.

Η καθημερινότητα μας θυμίζει την δύναμη που μπορεί να μας προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυο, σε όλη την πορεία της εξέλιξής μας σε ενήλικες ανθρώπους. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα μπορούμε να διδαχθούμε από αυτό. Η δύναμη του ανθρώπου είναι απεριόριστη και η ένωσή του με άλλους ανθρώπους γεννά μια μεγάλη ενέργεια. Η φύση μας έχει δείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε απίστευτα πράγματα ενωμένοι. Ο άνθρωπος μπορεί να σηκώσει έναν βράχο 10 κιλών με δυσκολία. Όταν όμως τον βράχο τον σηκώσουν δύο άνθρωποι, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Πόσο μάλλον αν βοηθήσουν και άλλα άτομα. Θυμηθείτε τα βίντεο που είδαμε όλοι μας πριν λίγους μήνες από την Αυστραλία, με τον κόσμο που έσπρωξε ολόκληρο τρένο για να ελευθερώσει έναν άνθρωπο. Ποιος άνθρωπος, μεμονωμένα, θα το είχε φανταστεί ότι ήταν εφικτό αυτό; Κι όμως, έγινε και επαναλήφθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με την ίδια σκέψη, ο συγκεκριμένος οργανισμός μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ ισχυρός ή εντελώς ανίκανος. Με την κριτική και τον τρόπο αντιμετώπισής του, μπορεί να σε βοηθήσει να κατακτήσεις τον κόσμο ή να σε κάνει να κρυφτείς στο λαγούμι σου. Πόσο εύκολα μπορεί μια κριτική να επηρεάσει έναν καλλιτέχνη; Φύση και θέση ευαίσθητα όντα, οι δημιουργοί είναι ευάλωτα όντα στην όποια κριτική. Με την πλήρη στήριξη ενός κοινωνικού συνόλου, μπορούν να μεγαλουργήσουν. Αν αντιμετωπίσουν όμως ισχυρή αρνητική κριτική, μπορεί να έχουμε πολύ άσχημες ψυχολογικές μεταπτώσεις, με απρόσμενο τέλος.

Μαθήματα που μας χαρίζει η ζωή και θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. “Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ισχυροποιείται μέσα στα πλαίσια μιας υγιούς κοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να γίνει ισχυρότερος και να καταφέρει ό,τι στόχο κι αν βάλει.” Αναλογιστείτε, είναι αυτό ένα μάθημα που προσπαθούσαν οι γονείς σας να σας μάθουν όταν ήσασταν μικροί; Το κατανοήσατε τότε ή το μάθατε με πικρές διαπιστώσεις από μόνος σας;

Εσείς σε πόσες υποστηρικτικές ομάδες ανήκετε; Θα σας βοηθήσουν να εξυψωθείτε στη νιοστή δύναμη, θα εκμεταλλευτείτε κάθε ρανίδα δυνατότητας, θα “ανθίσετε” ή θα χάσετε κάθε ίχνος ενέργειας;

Να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας, γιατί το σωστό δίκτυο μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.
Εσείς, είστε ευτυχισμένος μέσα στα πλαίσιά του;
Rise up!


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 461 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)