Ρε συ, λες να μας γράψει η ιστορία;

tsipras-giounker

Από το βράδυ της 5ης Ιουλίου, η Ελλάδα ζει ιστορικές στιγμές.

Αυτό μπορούν να το καταλάβουν ακόμα και όλοι όσοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική, τα δίχτυα της, την διαφθορά της, τα βίσματά της, τις δολοπλοκίες της.

Έρχεται ένας 40αρης Πρωθυπουργός και τα κάνει όλα άνω κάτω. Το αν θα δώσει διέξοδο ή αδιέξοδο είναι κάτι που θα κριθεί σε λίγα 24ωρα. Μέχρι τότε, καλό είναι να αποφεύγουμε τις προβλέψεις…

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, ο ελληνικός λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω στα ποσοστά, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος τις έπαιξε στα δάχτυλα, κάνοντάς τα στελέχη τους να σκίσουν τα πτυχία τους.

Οι Έλληνες πολίτες ήταν αποφασισμένοι να πουν ΟΧΙ και η αλήθεια είναι ότι βοηθήθηκαν από την παρουσία σάπιων εκπροσώπων της πολιτικής. Όταν ακούς τον Α. Σαμαρά, τον Ε. Βενιζέλο, την Φ. Γεννηματά ακόμα και τον Γιωργάκη Παπανδρέου να προσπαθούν να σε πείσουν, ενώ ξεψυχούν πολιτικά, να ψηφίσεις ΝΑΙ, θέλεις δεν θέλεις, σε αποτρέπουν και πας και ψηφίζεις ΟΧΙ. Λογικό!

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυροποίησε την θέση του, αλλά έκανε τον δρόμο του ακόμα πιο δύσκολο.

Και σκέφτομαι τώρα: Τι θα κάνει ο Αλέξης; Θα πάει στην κυρά Μέρκελ και θα της πει «Κοίτα τι έκανα μόνος μου. Ο λαός με εμπιστεύτηκε ξανά. Στρώσου και βγάλε καμιά συμφωνία της προκοπής για να μην σε πάρει και σε σηκώσει» και η Άνγκελα θα του απαντήσει «Οκ Αλέξη μου. Εσύ ό,τι πεις»;

Η Ευρώπη περπατάει πια σε τεντωμένο σχοινί και οι δρόμοι που ανοίγονται δεν έχουν επιστροφή. Αυτή τη στιγμή θέλει χειρουργικές κινήσεις.

Δεν ξέρω… Έτσι θα γίνει; Βοηθάει το ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο λαός; Το ποσοστό ξεπεράσει το 60% και αυτό είναι μια καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα, είτε αρέσει, είτε όχι. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, δεν ξέρω πως θα το δεχτούν. Γιατί μην ξεχνάτε, πως αρκετές από αυτές, θα ήθελαν να μας «λιώσουν» με την μπότα τους!

Γιατί, αν δει κάποιος πίσω από τα προφανή, υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Αν οι «κακοί» και οι «αδίστακτοι» της Ευρώπης, δεχθούν αυτό το ΟΧΙ, ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν είναι κάτι που τους συμφέρει αυτή τη στιγμή!

Η Ευρώπη περπατάει πια σε τεντωμένο σχοινί και οι δρόμοι που ανοίγονται δεν έχουν επιστροφή. Αυτή τη στιγμή θέλει χειρουργικές κινήσεις. Και θέλω να πιστεύω ότι ο Αλέξης το έπιασε το νόημα. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, λίγες ώρες μετά το βροντερό ΟΧΙ;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, θεωρώ ότι είναι ευφυέστατος, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θέλει και διπλωματία, την οποία δεν έχει κατά την προσωπική μου άποψη. Και νιώθω ότι ο Γιάνης μας κρέμασε. Υποσχόταν και ξε – υποσχόταν. Αυτό δεν δίνει κύρος, όπως δεν έδωσε κύρος και σε κανέναν από τους προηγούμενους. Ακόμα το wi–fi του Αντώνη Σαμαρά περιμένουμε… Θυμάστε ε; Βέβαια, πιστεύω ότι ο Γιάνης θα είναι πάντα στο παρασκήνιο και μπορεί από εκεί να λειτουργήσει διαφορετικά.

Τώρα χρειάζεται εγκράτεια και νηφαλιότητα, ψυχραιμία και μεγάλος βαθμός εξυπνάδας, χωρίς ίχνος λαμογιάς, από αυτές που οι Έλληνες συνηθίζουμε να κάνουμε τόσα χρόνια.

Τα πράγματα είναι ρευστά για αυτό ακριβώς το λόγο και διαφώνησα με όλους όσοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του δημοψηφίσματος στην πλατεία Συντάγματος για να πανηγυρίσουν. Τα πανηγύρια και οι γιορτές είναι για άλλες ώρες, όχι για τώρα! Τώρα χρειάζεται εγκράτεια και νηφαλιότητα, ψυχραιμία και μεγάλος βαθμός εξυπνάδας, χωρίς ίχνος λαμογιάς, από αυτές που οι Έλληνες συνηθίζουμε να κάνουμε τόσα χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης θέλει να περάσει στην ιστορία σαν τον άνθρωπο που άλλαξε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι δεν τον συμφέρει να κυβερνήσει σε μια χώρα που δεν θα είναι στο ευρώ. Και νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το επιθυμεί κιόλας.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το δημοψήφισμα αυτό και το ΟΧΙ θα περάσουν στην ιστορία. Και μόνο το γεγονός ότι ολόκληρος ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε μαζί μας, αποδεικνύει πολλά.

Ας αφήσουμε το χρόνο, ας δεχτούμε την απόφαση του λαού, ας δείξουμε εμπιστοσύνη σε ό, τι έχουμε και ας ελπίσουμε ότι το ΟΧΙ αυτό θα ακουστεί στα πέρατα του κόσμου.

Αυτό που δεν ξέρω είναι ένα: Αν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει στην ιστορία ως ένας από τους ευφυέστερους πολιτικούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα ή ως ένας από τους πιο ηλίθιους.

Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα. Φαντάζομαι ούτε εσύ που με διαβάζεις. Ας αφήσουμε το χρόνο, ας δεχτούμε την απόφαση του λαού, ας δείξουμε εμπιστοσύνη σε ό, τι έχουμε και ας ελπίσουμε ότι το ΟΧΙ αυτό θα ακουστεί στα πέρατα του κόσμου.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 172 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)