Ένα δημοψήφισμα, μία διχόνοια, μία συμφωνία… ένα Grexit?

dixonoia

Μετά τις λέξεις ΑΤΜ και Grexit, η πιο συχνή λέξη τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, είναι η «διχόνοια» Τι σημαίνει: είναι η διάσταση απόψεων ή συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα σε δύο μέρη και η συνακόλουθη διχογνωμία και εχθρότητα που προκύπτει απ’ αυτή.

Είναι όμως αυτό που βιώνουμε, πραγματική διχόνοια, ή είναι ο φόβος μας μήπως τελικά γίνει πραγματικότητα η μετάφρασή της;

Κυβερνήσεις, εκλογές, διλήμματα, δηλώσεις, δημοψηφίσματα, γιουρογκρουπ…. Καθημερινά με κάθε τρόπο καλούν τον λαό να πάρει θέση, με την μία ή την άλλη άποψη. Να αποφασίσει με ποιους θέλει να είναι. Συνήθως όχι με τους άλλους αν και τις περισσότερες φορές εμείς όλοι, είμαστε οι άλλοι.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι αποφάσεις, η πραγματοποίησή τους, και οι συνέπειες τους, αφορούν όλο τον λαό και όχι μόνο ένα κομμάτι του, τότε η διχόνοια μεταλλάσεται. Γίνεται ακριβώς το αντίθετό της. Ομόνοια

Είναι πραγματικά θέμα αντίληψης. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι αποφάσεις, η πραγματοποίησή τους, και οι συνέπειες τους, αφορούν όλο τον λαό και όχι μόνο ένα κομμάτι του, τότε η διχόνοια μεταλλάσεται. Γίνεται ακριβώς το αντίθετό της. Ομόνοια.

Ομόνοια . Τι σημαίνει: είναι η ταυτότητα αντιλήψεων και η αίσθηση της ενότητας που προκύπτει από αυτήν.

Πάντα η διχόνοια προμήνυε και επέφερε καταστροφές και η ομόνοια προλάβαινε κι αν όχι, τότε, επούλωνε πληγές και ανοικοδομούσε ερείπια.

Ιστορικές λέξεις και οι δύο. Από καταβολής κόσμου «κρατά» η εμφάνισή τους. Πάντα η διχόνοια προμήνυε και επέφερε καταστροφές και η ομόνοια προλάβαινε κι αν όχι, τότε, επούλωνε πληγές και ανοικοδομούσε ερείπια. Ειδικά στην Ελληνική ιστορία, τις περισσότερες φορές η ομόνοια δεν κατάφερε να λειτουργήσει προληπτικά. Είναι πάντα αυτή η αμφισβήτηση, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης, που χρειάζεται πολλά επιχειρήματα και αποδείξεις, για να μπορέσουν να βοηθήσουν να υπερισχύσει και να προλάβει η ομόνοια τις άσχημες καταστάσεις.

Κάτι τέτοιο ζούμε στο δικό μας σήμερα. Αναμφίβολα, έχουμε δίκιο να αμφισβητούμε πλέον τα πάντα και να μην πιστεύουμε όλα όσα μας τάζουν, μας προτείνουν, μας προσφέρουν. Όμως πιο πολύ από ποτέ, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Δεν υπάρχει ο χρόνος να ελέγξουμε, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε τα σχέδια όσων, ναι στο παρελθόν, μας έχουν πει ψέματα. Τώρα καλούμαστε να πάρουμε γρήγορες απόφάσεις, γιατί τα περιθώρια να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή, έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Και πως θα αποφύγουμε το λάθος; θα ρωτήσετε.

Η διχόνοια δεν συμβιβάζεται πλέον με καμία φιλική συνενόηση , συμπέρανε ο Σοφοκλής.

Ξεκινώντας να αποκλείουμε όλα όσα θα μας οδηγήσουν σε αυτό! Αφήνοντας στην άκρη τις κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διαφορές μας. Μη επιτρέποντας σε κανέναν να παίζει με την σκέψη και την κρίση μας. Βγάζοντας εκτός «τερέν» την «διχόνοια» ως λέξη και ως πράξη. Η προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα ζωντανή και να οδεύσει στην ανάπτυξη και την πρόοδο , σίγουρα δεν «περνάει» ούτε στο εκατοστό κοντά από την λέξη «διχόνοια».

Διαίρει και Βασίλευε είπε και έπραξε ο Μακιαβέλλι… Η διχόνοια δεν συμβιβάζεται πλέον με καμία φιλική συνενόηση , συμπέρανε ο Σοφοκλής.

Η ιστορία μας διδάσκει. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 265 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)