Ο Μοσκοβισί πιέζει την Μέρκελ σχετικά με την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους

ellaftynsh-ellhnikou-xreous

“Έχουμε συμφωνήσει στην ελάφρυνση του βάρους των τόκων”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο Bloomberg.

Ο επικεφαλής της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας ότι έχουν συμφωνήσει να παρέχουν ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση της χώρας ξεκινήσει να υλοποιήσει τους όρους του τρίτου πακέτου βοήθειας.
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τη γερμανική θέση, ότι η χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους στην Ελλάδα είναι προς περαιτέρω συζήτηση μετά από πολύ καιρό και εφόσον το πρόγραμμα έχει μπεί σε λειτουργία. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απλώς μια “επιλογή” η οποία θα πρέπει να εξεταστεί στο μέλλον.

Δήλωση στο Bloomberg: “Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την περιοχή του ευρώ μέχρι το τέλος του 2016″.

“Το Eurogroup το έχει ήδη συζητήσει αυτό”, δήλωσε την Τρίτη στο RMC ραδιόφωνο ο Επίτροπος οικονομίας της Ε.Ε. κ. Μοσκοβισί, σε σχέση με την ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν: “Έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα να ελαφρύνει το βάρος των τόκων και την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει όταν έρθει η ώρα, μετά από τη διαπραγμάτευση για ένα καλό πρόγραμμα ανάπτυξης και βοήθειας”.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μειώσουν το βάρος του χρέους στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει τις ελπίδες της χώρας για την αναβίωση της οικονομίας της. Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν στο να πετύχει η πρόσφατη συμφωνία διάσωσης και αναμένουν την έξοδο από το ευρώ την Ελλάδα μέσα στο επόμενο έτος.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την 16η του Ιουλίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαφώς την ελάφρυνση του χρέους.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και νομίζω ότι κανείς δεν το έχει ποτέ αμφισβητήσει”, είπε στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. “Το θέμα είναι ποια θα είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους.”
Αλβάρο Ναδάλ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη, ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι μια απόσπαση της προσοχής από το πραγματικό ζήτημα του καθορισμού της οικονομίας στην Ελλάδα.
“Όλοι γνωρίζουμε ο όγκος του χρέους είναι πολύ μεγάλος, αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι εκεί», είπε ο Ναδάλ, “Μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό αργότερα”.

 

Πηγή: Bloomberg


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 98 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)