Όλα βαίνουν καλώς;

ellada-krish-eurwzwnh

Τελικά η συμφωνία έγινε. Η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, τουλάχιστον για την ώρα, αν όλα κυλήσουν ως έχουν τις επόμενες ώρες. Οι τράπεζες τυπικά άνοιξαν. Όμως η περιπέτεια του χρέους της χώρας μας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η δυσκολία έγκειται στην εφαρμογή των αυστηρών μεταρρυθμίσεων που οι ευρωπαίοι πιστωτές μάς έχουν επιβάλλει. Την ίδια στιγμή που ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές σε λίγους μήνες, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη συναίνεσε σε αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και σε περαιτέρω εποπτεία από την Ευρώπη. Κι αυτά ως βασικές προϋποθέσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι ένα νέο τριετές πακέτο διάσωσης αξίας 86 δισεκατομμυρίων €. Και μέχρι να φτάσουν στην μακρινή Ελλάδα αυτά τα χρήματα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το ποσό των 7.000.000.000 € ως δάνειο γέφυρα, προκειμένου να συνεχίσει η χώρα μας να διεκπεραιώνει βασικά ζητήματα των πολιτών της. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια πληθώρα μεταρρυθμίσεων, χωρίς να είναι σαφές ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία για να τις υλοποιήσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια οφείλουν να συμφωνήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για τη διάσωση της χώρας μας. Αρκετοί είχαν κάνει λόγο για αυτό. Ακόμη και αξιωματούχοι της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Στις 14 Ιουλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σημείωμά του προς τις ευρωπαϊκές αρχές, ονόμασε το χρέος της Ελλάδας «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προέτρεψε να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάνοντας λόγο έμμεσα για αναδιάρθρωση ή και διαγραφή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξ ορισμού δεν επιθυμεί να δανείζει χρήματα σε χώρες με χρέη που κρίνονται ως μη βιώσιμα, ενώ λίγες μέρες μετά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της διάσωσης.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες. Η συμφωνία εμπεριέχει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, ο οποίος και θα αυξηθεί από 26 τοις εκατό έως 28 τοις εκατό, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευθεί να σταματήσει τις επιδοτήσεις στους συνταξιούχους, να παγώσει τις συντάξεις έως το 2021, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη και να αφανίσει την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η αναγκαστική ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να είναι μια από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα υποτίθεται πως θα εξοικονομήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια € από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, από τα οποία, 25 δις € προορίζονται για την ενίσχυση των τραπεζών της, ενώ το τέλος στην φοροδιαφυγή πλέον ακούγεται ουτοπικό και παιχνίδι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Έτσι, η αβεβαιότητα για την χώρα μας θα συνεχίζεται, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης θα παραμένουν αισιόδοξες, συνεχίζοντας την πορεία τους στον κόσμο. Το ίδιο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Αμερικής. Όλα βαίνουν καλώς;


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 178 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)