Καιρός να ορισθούν τα αυτονόητα

metanastes1

Μετανάστης. Ετυμολογικά προέρχεται από το μετά και το ναίω.

Είναι ο άνθρωπος που επέλεξε να κατοικήσει σε άλλον τόπο. Αυτός δηλαδή που αλλάζει τόπο διαμονής και, όταν πρόκειται για εξωτερικό μετανάστη, αυτός που εγκατέλειψε για προσωπικούς λόγους την χώρα του, επιλέγοντας μια νέα, πολλά υποσχόμενη, χώρα διαμονής.

Πρόσφυγας. Ετυμολογικά προέρχεται από το προς και το φεύγω, και αναφέρεται εμφατικά στον άνθρωπο εκείνο που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να αναζητήσει έναν νέο τόπο κατοικίας, πολλές φορές έναν τόπο αφιλόξενο, που δεν τον επιλέγει, αλλά του προκύπτει στην πορεία της δύστυχης ζωής του.

Ο μετανάστης  είναι ένα άτομο που μετακινείται από τον έναν τόπο στον άλλο για να βρει εργασία, είτε μόνιμα, είτε προσωρινά. Στην περίπτωση που δεν έχει νόμιμη άδεια εισόδου και παραμονής σε κάποια χώρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί παράτυπος. Σε καμία περίπτωση όμως λαθραίος. Λαθραία είναι τα αντικείμενα που δεν τους έχει επιβληθεί φόρος. Δεν μπορούν να λέγονται οι άνθρωποι λαθραίοι. Λαθραίες είναι οι ψυχές εκείνων που δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την ανθρωποκεντρική ειδοποιό διαφορά στον όρο και τον μεταχειρίζονται καθημερινά υψώνοντας πατριωτικές κορόνες.

Ο πρόσφυγας είναι ο άνθρωπος εκείνος που προβάλλουν καθημερινά οι δέκτες των τηλεοράσεων, ο οποίος βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του, όχι κυρίως προς αναζήτηση εργασίας, αλλά επειδή εκεί κινδυνεύει ουσιαστικά η ζωή του. Είναι ο άνθρωπος που έχει υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Ο άνθρωπος που για την χώρα του είναι ανεπιθύμητος, εξαιτίας της ταυτότητάς του και των πεποιθήσεών του. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που δεν μπορεί ή και δεν θέλει να επιστρέψει πίσω, επειδή η κυβέρνηση της χώρας του, νόμιμη ή παράνομη, δεν μπορεί ή δεν θέλει να τον προστατέψει.

Ελλάδα. Η χώρα στην οποία οι πρόσφυγες βιώνουν κακομεταχείριση και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Οι πρόσφυγες που ξεβράζονται στον ελλαδικό χώρο, αν δεν έχουν ήδη πνιγεί στην πορεία της κρουαζιέρας τους προς το όνειρο, ζουν στους δρόμους και σε καταυλισμούς. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και απουσιάζει παντελώς η εφαρμογή των διεθνών προτύπων. Η διαδικασία του ασύλου για όσους το επιζητούν και δεν είναι απλά περαστικοί απ΄τα μέρη μας, δύσκολη. Οι αιτήσεις απορρίπτονται, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αμνηστίας, χωρίς να ελέγχονται διεξοδικά οι λόγοι, ενώ η απουσία μεταφραστών και η ελλιπώς καταρτισμένη ειδική επιτροπή, κάνει τη διαδικασία του ασύλου αδύνατη.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται και είμαστε γνώστες του τι μέλλει γενέσθαι. Κάθε σύγχυση των όρων και των εννοιών είναι σκόπιμη. Κάθε κίνηση που δεν έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, ανήθικη. Και κάθε κυβέρνηση που στρέφει αλλού το βλέμμα της ή κοιτάζει με μισό μάτι στα κρυφά απ΄την κλειδαρότρυπα, λίγη.

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 178 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)