Κρίση Πανικού

panic-attacks

 

Βικιπαίδεια: Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μια κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα συμπτώματα στα χαρτάκια των φαρμάκων που ονομάζονται “ανεπιθύμητες παρενέργειες”, μόνο που σε αυτή την περίπτωση συμβαίνουν χωρίς να έχεις πάρει χάπι. Έτσι.. απλά και μαγικά. Δε θα τα αναφέρω αναλυτικά, γιατί δεν το ‘χω δύσκολο να τα πάθω όλα μαζί και να μη προλάβω να ξορκίσω το κακό, τουλάχιστον γράφοντας.

Μόνο όσοι έχουν πάθει κρίση πανικού μπορούν να καταλάβουν πόσο βασανιστικό είναι όλο αυτό. Μπορεί να κρατάει μερικά δευτερόλεπτα, αλλά μοιάζει αιώνας. Δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας, συμβαίνει πραγματικά. Το σώμα τρελαίνεται και είναι δύσκολο να καταλάβεις αν παθαίνεις πανικό ή αν πεθαίνεις, κάτι που προκαλεί φόβο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ένταση.

Όταν όμως καταλάβεις πως ουσιαστικά δεν παθαίνεις τίποτα, βρίσκεις τρόπους να το αντιμετωπίσεις. Θα σου πω μερικούς που έχουν βοηθήσει εμένα. Αναπνοές, αναπνοές, αναπνοές και νερά στα μούτρα. Τα δικά σου μούτρα, όχι μπουγέλο στη μάνα σου, αν και θα βοηθούσε οτιδήποτε θα μπορούσε να σε κάνει να γελάσεις εκείνη τη στιγμή. Και κάτι επίσης σημαντικό… μιλήστε γι’ αυτό! Μη ντραπείτε να το συζητήσετε ή να ζητήσετε βοήθεια όταν συμβαίνει. Μ’ ένα φίλο λέγαμε πως θα ήταν αν συνέβαινε και στους δυο μας ταυτόχρονα. Ήταν πραγματικά πολύ αστείο. Σκεφτείτε δυο χαζά να τρέχουν πάνω κάτω και να ξεφυσάνε χωρίς κανένα εμφανή λόγο.

Άντε βρε, να μαζευτούμε μια μέρα όλοι εμείς που παθαίνουμε κρίσεις πανικού να γελάσουμε λίγο! Μέχρι τότε σας είπα… breathe in, breathe out!!


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 266 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)