Η ευτυχία είναι επιλογή σου!

thumbnail

Ας υποθέσουμε πως σου συμβαίνει ξαφνικά ένα… τζάκποτ στα προσωπικά και στα επαγγελματικά σου…

Ανακαλύπτεις πως ο σύντροφός σου σε απατά και σε απολύουν από τη δουλειά σου. Για το πώς νοιώθεις φυσικά και δε χρειάζονται διευκρινίσεις. Αναμφίβολα ο καθένας στη θέση σου θα αισθανόταν απαίσια. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι μια τέτοια κατάσταση. Σκέφτεσαι, για παράδειγμα, ότι εσύ ευθύνεσαι για την “κακή “σου μοίρα ή πως ένας φύλακας άγγελος σε προστατεύει προβάλλοντάς σου εμπόδια για να “γλιτώσεις” από καταστάσεις που δε σου άξιζαν; Αν πιστεύεις πως δεν υπάρχει για εσένα περιθώριο ευτυχίας, τότε σίγουρα βρίσκεσαι στα πρόθυρα μιας ωραιότατης κατάθλιψης. Αν όμως ερμηνεύσεις ότι σου έτυχε με αίσιοδοξία για το μέλλον, δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να ευτυχήσει!

Η ζωή σίγουρα είναι δύσκολη και ο καθένας μας σε διάφορες περιόδους της ζωής του νοιώθει θλίψη, απογοήτευση ακόμα και τέλμα. Όταν όμως αυτή η κατάσταση εδραιώνεται, τότε δυστυχώς η μία δυστυχία έλκει την άλλη σαν μαγνήτης. Το θέμα έγκειται στο πώς διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, τί γνώμη έχεις για τον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικά χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών είναι ότι αισθάνονται πως δεν αξίζουν, πως οι γύρω τους θα τους πληγώσουν, πως θα τους κατακρίνουν.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έχω αντιμετωπίσει πραγματικά δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου. Έχω υπάρξει και δυστυχισμένη και ευτυχισμένη, αλλά ξέρω με σιγουριά ποιό από τα δύο προτιμώ. ΄Οταν είμαι δυστυχισμένη νοιώθω εγκλωβισμένη σε ένα τεράστιο κενό, νοιώθω πως χάνω όλη την καλή μου ενέργεια, πως είμαι άδεια.

Όταν είμαι ευτυχισμένη νοιώθω ελεύθερη και δεν αφήνω τις στιγμές να φύγουν μέσα από τα χέρια μου. Τί είναι όμως “ευτυχία”; Tί μας κάνει ευτυχισμένους; Ο κορυφαίος τζαζίστας Λούις Άρμστρονγκ, είπε κάποτε ” Αν ρωτάς τί είναι η τζαζ ποτέ δε θα το μάθεις.” Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ευτυχία. Οι ψυχολόγοι την ονομάζουν χαμένη Ατλαντίδα των συναισθημάτων, αφού όλοι λένε ότι υπάρχει, αλλά κανείς δε γνωρίζει πού να την αναζητήσει. Οι οικονομολόγοι έχουν καταλήξει ότι το χρήμα μπορεί να τη δελεάσει, όχι όμως και να την κατακτήσει. Θα έλεγα πως η ευτυχία είναι σαν μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές, όπως οικογένεια, δουλειά, έρωτας, φίλοι, χρήματα.

Η λίστα με τις μεταβλητές αυτές δεν τελειώνει ποτέ. Το σημαντικό είναι να επικεντρωθείς σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία για τη ζωή σου χωρίς να επηρεάζεσαι από τον κοινωνικό περίγυρό. Να σκέφτεσαι τί επιθυμείς πραγματικά και να οραματίζεσαι πως θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή η “νοερή απεικόνιση”, το όνειρο, τροφοδοτεί τον εγκέφαλό μας και στην πορεία βρίσκει τον τρόπο να το πραγματοποιήσει. Σύμφωνα με τη Ρόντα Μπέρν, συγγραφέα του βιβλίου “Tο Μυστικό”, η κατάλληλη και δυνατή σκέψη μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που μία επιθυμία υλοποιείται και γίνεται πραγματικότητα.

Ο περιβόητος “νόμος της έλξης” είναι η βάση αυτής της διαδικασίας. Όταν σκεφτείς κάτι και πιστέψεις πως θα γίνει πραγματικότητα τότε αυτό αργά ή γρήγορα υλοποιείται. Tα λόγια του Paulo Coelho στον Αλχημιστή, ” όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχεις”, επίσης περιγράφει πως μπορείς να επιτύχεις τα όνειρά σου, αρκεί να φανταστείς πως βρίσκεσαι μέσα σε αυτά. Πως είσαι ο πρωταγωνιστής και όχι απλά ο θεατής. Πως δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη αλλά μπορείς να αλλάξεις τη στάση και τη συμπεριφορά σου και πως σε καμία περίπτωση δεν αφήνεσαι στο έλεος των εξωτερικών γεγονότων και αντίξοων συνθηκών. Το μεγαλύτερο μυστικό παραμένει το πώς νοιώθεις με τον εαυτό σου. Με το να νοιώθεις πως αξίζεις και πως ότι και να συμβεί μπορείς να ανταπεξέλθεις, αυτομάτως αντλείς δύναμη από την ίδια σου την πίστη.

Μπορεί να αναρρωτηθείς τί γίνεται αν όσο και να προσπαθήσεις, δεν καταφέρνεις να δεις το σενάριο της ζωής σου να “παίζεται” μπροστά σου όπως ακριβώς το οραματίστηκες. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως ακόμα και αν δεν καταφέρεις ότι φανταστήκες, θα έχεις επιτύχει από τα πρώτα κιόλας στάδια της νοερής αυτής απεικόνισης, να αποβάλεις το στρες και να έχεις κερδίσει μικρές καθημέρινες στιγμές ελπίδας και χαράς. Σκέψου πως και μόνο η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ένα όνειρό σου, μπορεί να κάνει τη ζωή συναρπαστική. Απόλαυσε τις σταγόνες χαράς που κρύβει κάθε στιγμή και μην ξεχάσεις ποτέ πως “η ευτυχία είναι επιλογή σου”!

Γράφει η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 1.166 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)