Διδάξτε στα παιδιά σας πως να διαχειρίζονται τις οικονομίες τους

paidia-xrimata-oikonomia

Μία λύση είναι να τα υποχρεώσετε να αποταμιεύουν τα χρήματά τους σε έναν κουμπαρά. Αυτό όμως δεν διδάσκει αυτοσυγκράτηση και επειδή δεν μπορείτε να είστε συνεχώς από πάνω τους, για να τα επιβλέπετε, υπάρχουν καλύτερες μέθοδοι για να το πετύχετε αυτό.

Μία μέθοδος είναι να παίζετε ένα παιχνίδι μαζί τους με εικονικά χρήματα για να βλέπουν πως διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε διάφορα κουτιά ή κουμπαράδες για να κρύψετε μακριά τα χρήματα από τα παιδιά σας, για τις διάφορες αγορές ή για τα καθημερινά σας έξοδα.

Αν διδάσκετε στα παιδιά σας πως να διαχειρίζονται τις οικονομίες τους,  από την παιδική τους ηλικία, όταν θα μεγαλώσουν δεν θα έχουν πρόβλημα στην κατανόηση των εννοιών της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξοικονόμησης. Θα πρέπει επίσης, να διδάσκετε στα παιδιά σας, να βάζουν στόχους και πως βάσει της επιτυχίας των στόχων τους, θα κερδίσουν το δώρο τους, που μπορεί να είναι π.χ. ένα βιντεοπαιχνίδι ή ένα ποδήλατο το ερχόμενο καλοκαίρι. Να τους υπενθυμίζετε συχνά τους στόχους τους, όταν βλέπετε ότι μπορεί να παρεκκλίνουν από αυτούς.

Να συνηθίζετε να καταμετράτε τις αποταμιεύσεις των παιδιών σας μαζί τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τους δείχνετε πόσο κοντά έχουν έρθει στους στόχους τους και να τα επαινείτε για αυτό.

Όταν σχεδιάζετε να πάτε για ψώνια ή στο σούπερ μάρκετ, κάντε μία λίστα αγορών, δώστε τους την λίστα να την έχουν μαζί τους και πάρτε τα παιδιά σας μαζί στα ψώνια. Αυτή η διαδικασία θα τα κάνει να είναι πιο συνετά στις  αγορές τους και θα τα μάθει να ακολουθούν την λίστα με τα ψώνια, χωρίς να παρασύρονται κάνοντας αγορές που δεν είναι στη λίστα.

Όταν θέλετε να κάνετε μία μεγάλη αγορά, διδάξτε τους πως να ψάχνουν για να βρουν την καλύτερη τιμή και το πως θα πρέπει να διαπραγματεύονται με τον πωλητή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς.

Αν αγοράσετε κάποιο ελαττωματικό προϊόν, πάρτε τα παιδιά μαζί σας, για να δουν πως διαχειρίζεστε μία τέτοια κατάσταση και πως λειτουργούν οι διαδικασίες επιστροφής ελαττωματικών προϊόντων.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 83 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)