Γυμναστική και διατροφή: Τρόπος ζωής ή Μόδα;

diatrofi-gimnastiki

Με την χώρα μας να διανύει μία από τις δυσκολότερες οικονομικές καταστάσεις στην μέχρι ιστορία της, ένα από τα κοινά θέματα που πέφτει στο τραπέζι κάθε παρέας, πέρα από τα οικονομικά και το τι πουκάμισο φόρεσε ο Βαρουφάκης είναι το τι έφαγαν σήμερα και πόση γυμναστική έκαναν.

Ένα κοινωνικό παράδοξο λοιπόν της δύσκολης εποχής είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος γυμνάζεται. Κάτι που είναι αρκετά θετικό αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις στη παιδική παχυσαρκία.

Με τον μαζικό αθλητισμό να αυξάνεται ραγδαία είτε μέσω από αγώνες δρόμου που διεξάγονται κάθε Κυριακή σε όλη την Ελλάδα, είτε μέσω ομάδων Crossfit αλλά και άλλων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, ο κόσμος φαίνεται ότι έχει την ανάγκη να βγάλει κάπου την ένταση που κουβαλάει μετά από 12 και 14 ώρες δουλειά.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό που ονομάζω εγώ lifestyle έχει διαδραματίσει και η τηλεόραση με τις δεκάδες εκπομπές μαγειρικής που δείχνουν πώς να μαγειρέψουμε υγιεινά χρησιμοποιώντας μάλιστα τροφές που στον περισσότερο πληθυσμό πριν 2 χρόνια ήταν άγνωστες. Φυσικά αναφέρομαι σε τροφές όπως: λιναρόσπορος, κινόα, ιποφφαές , goji berry και άλλα πολλά.

Ακόμα τα γυμναστήρια, οι αποθήκες Crossfit και τα personal studio ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο δίνοντας με αυτόν τον τρόπο επιλογές στον ασκούμενο για το είδος της άσκησης που θα διαλέξει.

Όμως αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι θέλουν γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Ένα ζήτημα που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης αρκετοί συνάδελφοι μου γυμναστές που φουσκώνουν τα μυαλά του κόσμου ότι σε ένα μήνα θα έχουν κοιλιακούς, μπράτσα και θα τρέχουν σαν τον Bolt. Ακόμα τους παροτρύνουν να πάρουν λιποδιαλύτες, νιτρικό οξείδιο για ένταση στη προπόνηση και άλλα πολλά σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα.

Έτσι θέτω το ερώτημα: Τρόπος ζωής ή μόδα; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε αύτη η παράκρουση στο κόσμο να γυμναστεί; Τότε που όλα ήταν ωραία και ανθηρά; Τι έλειπε; Και πώς πρέπει να είναι εν τέλει η γυμναστική και η διατροφή;

Βάζοντας σε σειρά τις σκέψεις μου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι διανύουμε μια μόδα και όχι ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Μια μόδα που έχει στηθεί και εμπορευματοποιηθεί πολύ καλά από διάφορους κοινωνικούς φορείς, εταιρείες αθλητικών ειδών με τελευταίας τεχνολογίας ένδυση και φαρμακευτικές εταιρείες.

 Το θεωρώ μόδα όταν προσπαθείς να χάσεις κιλά με λιποδιαλύτες, να τρέχεις με chip που σου μετράει ακόμα και τα βήματα, να γραφτείς στο γυμναστήριο 3 μήνες πριν το καλοκαίρι για να βγεις σουλουπωμένος στη παραλία και τους άλλους 9 να τρως σουβλάκια, να θες να γυμνάσεις μόνο τους γλουτούς ή τα χέρια σου αν είσαι γυναίκα ή άντρας αντίστοιχα επειδή είναι κολακευτικά στο καθένα ξεχωριστά, να πεθαίνεις της πείνας για να κάνεις γράμμωση και άλλα πολλά που δείχνουν τη ματαιοδοξία του ανθρώπου και όχι την πραγματική του αγάπη για το σώμα του. Ένα σώμα υγιές, λειτουργικό χωρίς στερήσεις και καταπονήσεις.

Πρέπει λοιπόν να γίνει τρόπος ζωής η σωστή γυμναστική και διατροφή και όχι να συνεχίζει να είναι μόδα με ξαφνικές αλλαγές ανάλογα την περίοδο.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται χρόνια, με σωστή πληροφόρηση από πολύ μικρή ηλικία στο σχολείο για το τι πρέπει να τρώνε. Απευθυνόμενοι και στους γονιούς, γιατί το παιδί παίρνει τα ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία, έτσι άμα βλέπει το πατέρα να τρώει πατατάκια και σοκολάτες λογικό είναι να τρώει μετά τα ίδια.

Τέλος είναι τρόπος ζωής όταν τρως σπιτικό φαί και ας μην έχει superfoods, όταν πας με τα πόδια supermarket και όχι με το αμάξι για απόσταση 5 λεπτών , όταν γυμνάζεσαι συστηματικά όλο το χρόνο όχι για να αποδείξεις ή να δείξεις το κορμί σου αλλά για να νιώθεις εσύ ωραία καλά με το σώμα και τον εαυτό σου, όταν παίρνεις φρούτα στα παιδιά σου και όχι σοκολάτες.

Ολοκληρώνω λέγοντας σε όσους βιάζονται να χτίσουν κορμί, ότι όπως και το μυαλό θέλει ώρες διαβάσματος για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί έτσι θέλει και το κορμί. Οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε σοφία και στο κορμί σας, μην βιάζεστε γιατί αγαθά κόποις κτώνται και έχουν μεγαλύτερη αξία μετά.

Λοιπόν εσύ τι θα διαλέξεις; Τον γρήγορο δρόμο της ματαιοδοξίας ή τον μακρύ δρόμο της ζωής;

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 298 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)