Σχέση

c7dc2ad6f832c2d4a9a8d4812a0fe85f

Βικιλεξικό: Σχέση – ουσιαστικό, θηλυκό, από τη ρίζα σχ του ρήματος “έχω”

O τρόπος με τον οποίο δύο στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους, οι δεσμοί μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων ή κοινωνικών ομάδων, ο ερωτικός δεσμός, το ειδύλλιο, η επαφή, η επικοινωνία.

Όταν λέμε “έχω σχέση” όμως, τι εννοούμε;

Νομίζω πως ο καθένας έχει φτιάξει στο μυαλό του την έννοια “σχέση” σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και δεν είναι κακό αυτό… Αρκεί βέβαια να ταιριάζει με τις ανάγκες του άλλου ατόμου, κάτι που δυστυχώς το ανακαλύπτεις κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Υπάρχουν πολλών ειδών σχέσεις. Ακόμα κι οι ερωτικές χωρίζονται σε κρυφές, αληθινές, καθαρά σεξουαλικές, τρυφερές και πάει λέγοντας… Άλλος λέει πως έχει σχέση επειδή κάνει σεξ και βγαίνει για ένα καφέ, άλλος επειδή κάνει απλά σεξ, άλλος επειδή μοιράζεται τα οικονομικά, τις δουλειές του σπιτιού.. και κάνει και λίγο σεξ. Άλλος επειδή έχει κάνει παιδιά, άλλος επειδή δεν αντέχει την μοναξιά, άλλος επειδή “πρέπει” να έχει μια σχέση.

Πολύ ενδιαφέρον έχει αναμφισβήτητα πως η λέξη αυτή προέρχεται από την ρίζα του ρήματος “έχω”, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις και με διαφορετικές έννοιες. Κρατώ, κατέχω, διατηρώ, αισθάνομαι, υποφέρω είναι κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, λέγοντας “έχω μια σχέση” εννοούμε διατηρώ δεσμό με έναν άνθρωπο, “έχω πονοκέφαλο”, υποφέρω από κάτι. “Έχω ένα στυλό” πάλι, σημαίνει κρατώ μαζί μου ή πάνω μου, ενώ το “έχω νεύρα” παραπέμπει στο ρήμα αισθάνομαι.

Οπότε από δω και μπρος.. όταν ακούτε κάποιον να λέει πως έχει μια σχέση, να ζητάτε να το κάνει πιο “λιανά” (ουσιαστικό: ψιλά), να γίνει πιο αναλυτικός βρε παιδί μου. Τι σημαίνει; Υποφέρει; Κρατάει; Αισθάνεται θετικά ή αρνητικά;

Τι σου κάνει μια τόση δα λεξούλα, ε; Είπα κι εγώ να το ψάξω και κοντεύω να μπερδευτώ περισσότερο. Τι τα θες; Αυτά δεν θέλουν ανάλυση παιδί μου…

Νιώθεις καλά; Τέλος, εκεί μείνε!

Γράφει η Μαριλένα Χρόνη

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 224 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)