Τι σημαίνει όταν οι άνθρωποι “μωρουδίζουν” σε μια σχέση;

det_home_main_article_sxeseis

Ανάμεσα σε δύο άτομα που έχουν μια σχέση συναισθηματική πολλές φορές συμβαίνε, ο ένας εκ των δύο να “μωρουδίζει”, είτε ο άνδρας είτε η γυναίκα και υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο να μωρουδίζουν και οι δύο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Μπούκουρας ,Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής.

Στην περίπτωση ‘’μωρουδίζει” ο ένας εκ των δύο αυτή η συμπεριφορά,ουσιαστικά δίνει την εικόνα ενός αδύναμου ατόμου, το οποίο έχει ανάγκη προστασίας και στοργής και με πιο απλά λόγια έχει την ανάγκη να ασχολούνται συνέχεια με αυτόν, όπως ασχολούνται οι ενήλικες με τα παιδιά δηλαδή να κάνει ότι δε μπορεί για να τραβάει την προσοχή για να κάνει οτιδήποτε χωρίς να τιμωρείται και εν πάση περιπτώσει να μην το παίρνει στα σοβαρά.

Από την άλλη πλευρά ο σύντροφος ή η σύντροφος αν δεν είναι συγκροτημένο άτομο και ώριμο αισθάνεται παντοδύναμο, κυρίαρχο ότι μπορεί να απειληθεί από ένα τέτοιο άτομο και αυτή η ψυχολογία (μεταφράζετε) πολλές φορές σε συμπεριφορά δυνάστη με απαξιωτικές τάσεις κυριαρχίας με απλά λόγια αγγίζει κάποια στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που νιώθει κυρίαρχο, που είναι της παντοδυναμίας και της έλλειψης φόβου από τον άλλον τον οποίο όπως είπαμε το θεωρεί αδύναμο. Συμπερασματικά, μια τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή το να μωρουδίζει κανείς, μπορεί να κάνει να αναδυθούν πρωτόγονες πρακτικές που να κάνουν τον έναν από τους δύο να υποφέρει και να καταλήξει η σχέση να είναι σαδιστικό-μαζοχιστική. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν κάποιος “μπεμπεκίζει” συστηματικά.

Όταν μωρουδίζουν και οι δυο στο ζευγάρι…

Στην περίπτωση που μωρουδίζουν και οι δυο τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με δύο ανώριμες προσωπικότητες όπου θα είναι δύσκολο να συνυπάρξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί όπως είναι εύκολα κατανοητό θα συγκρούονται οι συναισθηματικές ανάγκες τους και κανείς δε μπορεί να στηρίξει τον άλλον όταν υπάρχει ανάγκη στήριξης.

Συμπερασματικά, το να μωρουδίζει κανείς σε μια σχέση αν δεν είναι “χαριτωμενιά” τότε θα είναι ανωριμότητα προσωπικότητας που δεν ευνοεί την διατήρηση μιας σχέσης. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο έρωτας μας κάνει να μιλάμε σαν μωρά ή ότι ο έρωτας μας βγάζει κάτι το παιδικό γιατί όπως είπαμε παραπάνω αν είναι κάτι που συμβαίνει περιστασιακά πράγματι έχει να κάνει με τα αισθήματα χαράς και ευτυχίας που δημιουργεί η ερωτική σχέση, όταν όμως συμβαίνει μακροχρόνια και τακτικά είναι θέμα ανωριμότητας.

Πηγή


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 275 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)