Η επικοινωνία μέσα στην σχέση

4561332

Κάθε μήνυμα έχει έναν πομπό κι έναν δέκτη. Έχει όμως περισσότερους από έναν τρόπους εκφοράς. Υπάρχουν η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία, οι οποίες επαναλαμβανόμενες δημιουργούν έναν τρόπο συμπεριφοράς. Και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική, ανάλογα από το πώς την χρωματίζουν τα λόγια και οι πράξεις μας.

Εντός μιας σχέσης, θα πρέπει να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν οι διαπροσωπικές σχέσεις, που ορίζονται από την αγάπη, την κατανόηση και την σύμπνοια των βασικών απόψεων του ζευγαριού για τη ζωή.

Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το μόνο το 5% της επικοινωνίας αφορά το περιεχόμενο και την ουσία του μηνύματος που μεταφέρεται. Το 75% αφορά το ποιος το λέει και γιατί και το 25% το πώς το λέει. Ο τρόπος που θα εκφραστεί το μήνυμα παίζει σπουδαίο ρόλο στην ουσιαστική επικοινωνία εντός μιας όμορφης σχέσης.

Όμως το στρες και το καθημερινό άγχος για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας για συνομιλίες και συζητήσεις, τον τόνο της φωνής μας και τις κινήσεις μας. Με τις λέξεις εκφράζουμε τις γνώσεις μας πάνω σε ένα θέμα, ενώ με τις κινήσεις και τις στάσεις του σώματός μας το συναίσθημά μας.

Μια συνεχόμενη ένταση στην εκφορά του λόγου ή μια ασταθής τρεμάμενη φωνή δείχνουν πως το άτομο εντός της σχέσης του δεν αισθάνεται καλά. Η επιθυμία για αλλαγή θέματος συζήτησης ή και η αποφυγή της συνομιλίας, αυτό το απαξιωτικό γύρισμα της πλάτης, είναι σημάδια μιας ταλαιπωρημένης σχέσης. Να σημειωθεί πως και η μη επικοινωνία είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας που σημαίνει πολλά.

Αυτό που θα πρέπει να δουλευτεί και να τελειοποιηθεί για μια επιτυχημένη και ουσιαστική επικοινωνία εντός της σχέσης είναι ο αυτοέλεγχος. Μια κίνηση παραπάνω, μια λέξη φορτισμένη, ένα ερέθισμα προκαλεί άμεση και έντονη αντίδραση και συνοδεύεται από τις αντίστοιχες ή και περισσότερο έντονες λέξεις και κινήσεις, δημιουργεί θυμό, ξέσπασμα ακόμη και βιαιοπραγία. Ο αυτοέλεγχος όμως, η σκέψη δηλαδή πριν την ομιλία και την κίνηση, το ζύγιασμα των αντιδράσεων και το να φοράει ο ένας τα παπούτσια του άλλου, μειώνει την ένταση, επαναφέρει την τάξη και οδηγεί πάντα στη συμφιλίωση.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες και ουσιαστικότερες επενδύοντας στην επικοινωνία και στην γνώση και στον έλεγχο του εαυτού μας.

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 223 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)