Κουλτουριάρικα ψέματα

dimosia_eikona_mou

Η ελληνική σόουμπιζ έχει σύνορα…
Ναι, ναι, έχει. Υπάρχουν οι απλοί ηθοποιοί και οι κουλτουριάρηδες. Εκείνοι οι απρόσιτοι τύποι, που έχουν φτιάξει το δικό τους γκέτο, πιστεύοντας ότι υπηρετούν την τέχνη με ένα μοναδικό και αξεπέραστο τρόπο.

Υπεροψία, λέγεται.

Σίγουρα κάποιος που πλασάρει απλώς μία εικόνα, αν βλέπαμε την ουσία του θα έμενε γυμνός, όπως ο βασιλιάς σε εκείνο το δημοφιλές παιδικό παραμύθι…

Συνήθως πρόκειται για απλούς ανθρώπους που δεν υπερέχουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, παρά μόνο στο ότι προσανατολίστηκαν προς τις κατάλληλες παρέες και μπήκαν σε ένα κύκλωμα που αυτονομάζεται «κουλτουριάρηδες». Έκαναν δηλαδή τις σωστές δημόσιες σχέσεις και σε συνδυασμό με ένα ταλέντο στην υποκριτική, μπήκαν σε ένα χώρο που κύριο στοιχείο του έχει την πνευματικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση.

Είναι λίγοι ωστόσο οι άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά την Τέχνη στην Ελλάδα και όχι απλώς την εικόνα τους μέσα σε ένα πλαίσιο. Συνήθως οι αληθινοί άνθρωποι της Τέχνης, όπως λέει η εμπειρία μου δημοσιογραφώντας τόσα χρόνια στο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ, δεν είναι τόσο απρόσιτοι γιατί αναζητούν εναγωνίως την επικοινωνία, την όσμωση με τον κόσμο, την επίδραση και τα ερεθίσματα που μεταμορφώνουν στη συνέχεια σε Τέχνη. Ξέρουν ποιοι είναι και δεν ενδιαφέρονται να χτίσουν γύρω τους τείχη. Διακρίνονται από έναν αυθορμητισμό, μία ειλικρίνεια δεν αναλώνονται σε πόζες και στάσεις.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αναλώνονται σε ψέματα, σε δηλώσεις που δεν τους αντιπροσωπεύουν, στο χτίσιμο μίας εικόνας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική τους εικόνα. Και μετά η… κουλτουριάκη φύση τους δεν επιτρέπει να περάσεις κάποιο όριο. Είναι λογικό. Γιατί αν το ξεπεράσεις θα ανακαλύψεις το ψέμα που έχουν χτίσει αλλά και την πραγματική τους εικόνα.

Μήπως όμως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν υπήρχαν οι ταμπέλες και οι κατηγορίες. Αν ρίχναμε τα σύνορα πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι ως θεατές και αν οι δημοσιογράφοι δεν φοβόμασταν να γράφουμε την αλήθεια για τις ερμηνείες και τη συμπεριφορά κάποιων; Αν αντί να κρατάμε στο απυρόβλητο τους αυτοανακηρυγμένους κουλτουριάρηδες, καθόμασταν να δούμε σε τι βαθμό υπάρχει τελικά αυτή η σχέση τους με την πνευματικότητα και το ιδιαίτερο βάθος του χαρακτήρα τους; Γιατί σίγουρα κάποιος που πλασάρει απλώς μία εικόνα, αν βλέπαμε την ουσία του θα έμενε γυμνός, όπως ο βασιλιάς σε εκείνο το δημοφιλές παιδικό παραμύθι…

Και τις περισσότερες φορές η γύμνια φανερώνει την αλήθεια.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 131 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)