Τρολ και «Θεέ μου δως μου υπομονή»

troll_image

Τρολάρισμα, η νέα «μόδα».  Τι κι αν ξεκίνησε σαν ένα  απλό «πείραγμα», έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα «κύμα» προκλήσεων που εκνευρίζουν τους άλλους χρήστες του διαδικτύου, με επιτηδευμένες, πικρόχολες, ανόητες, εκτός θέματος ή εκτός τόπου και χρόνου θέσεις.

Διαφωνείς με κάτι; Μείωσέ το, διάψευσέ το, εκνεύρισε τους συνομιλητές σου ώστε να χάσουν την ψυχραιμία τους και να βγάλουν το «animal» από μέσα τους. Τι κι αν δεν έχουμε όλοι μέσα μας ένα «animal»… με τα τόσα τρολαρίσματα που  διαβάζουμε, μεταλλασσόμαστε.

Τα τρολ. Δεν είναι εξωγήινοι. Δεν είναι μύκητες. Είναι άνθρωποι που χαμογελάνε με ικανοποίηση όταν «βγάζουν καπνούς» τα νεύρα των συνομιλητών τους. Κατά κύριο λόγο κρύβονται πίσω από μία οθόνη υπολογιστή, και ανεβάζουν την πίεση μας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Τα τρολ. Δεν είναι εξωγήινοι. Δεν είναι μύκητες. Είναι άνθρωποι που χαμογελάνε με ικανοποίηση όταν «βγάζουν καπνούς» τα νεύρα των συνομιλητών τους.

• Έχω «στείλει» κόσμο σε σοκαριστικές ιστοσελίδες για πλάκα
• Μου αρέσει να τρολάρω άτομα σε forums ή σε τμήματα σχολίων ιστοσελίδων
• Απολαμβάνω να «σπάω τα νεύρα» και να παρενοχλώ τους άλλους παίκτες σε multiplayer παιχνίδια
•Όσο πιο όμορφο και αγνό είναι ένα πράγμα, τόσο πιο ικανοποιητικό είναι να το διαφθείρεις

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνουν οι Τρολάνθρωποι. Και φυσικά όπως διάβασα ψάχνοντας μια δικαιολογία για το φαινόμενο, η όλη υπόθεση έχει και ιατρικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που  πραγματοποιήθηκε από την Erin Ε. Buckels και δύο συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, το τρολάρισμα εμπεριέχει ισχυρές δόσεις Σαδισμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η σχέση του Σαδισμού με το τρολάρισμα ήταν η ισχυρότερη όλων, και πράγματι, οι σαδιστές φαίνεται πως τρολάρουν, γιατί κάτι τέτοιο τους ευχαριστεί.

«Και οι δύο, και οι σαδιστές και τα trolls, αισθάνονται σαδιστική ικανοποίηση με την αγωνία των άλλων» γράφουν στην έρευνα. «Οι σαδιστές απλώς θέλουν να διασκεδάσουν, και το Internet είναι μία παιδική χαρά για αυτούς».

Η σχετική μελέτη έρχεται την ώρα που οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες και τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης παίρνουν ολοένα σκληρότερα μέτρα για να χαλιναγωγήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Πέρυσι, το Popular Science έκοψε όλα τα σχόλια, επικαλούμενο έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες του τρολαρίσματος ενώ και το YouTube όπως είναι γνωστό πήρε σκληρά μέτρα για να χαλιναγωγήσει το τρολάρισμα.

Το τρολάρισμα εμπεριέχει ισχυρές δόσεις Σαδισμού. Η σχέση του Σαδισμού με το τρολάρισμα ήταν η ισχυρότερη όλων, και πράγματι, οι σαδιστές φαίνεται πως τρολάρουν, γιατί κάτι τέτοιο τους ευχαριστεί.

Και καλά, αυτή είναι η ψυχολογία των Τρολ. Εμείς οι  υπόλοιποι ; Τί νιώθουμε πώς αντιδρούμε τι είδους  συμπεριφορές υιοθετούμε, πολλές φορές και μη αποδεκτές υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι φίλοι μου νευριάζουν. Αντεπιτίθενται. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να σβήνει και να γράφει και να ξανασβήνει απαντήσεις σε τρολ που έχουν «μπει» σε μια συζήτησή μας στο διαδίκτυο…

«Όσο κι αν αντιστέκομαι, μία δύο τρεις φορές, στο τέλος δεν μπορώ να μην απαντάω», μου λένε με παράπονο γνωστοί μου, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα τρολ.
Ενδιαφέρουσα βρήκα και την ετοιμολογία της λέξης troll και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας.

Η σύγχρονη χρήση του όρου φαίνεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση του 1991.( Wikipedia ). Σύμφωνα με αυτή την έννοια, Troll είναι αυτός που κάνει trolling, αγγλική λέξη που αναφέρεται σε σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό κατά την τεχνική της αλιείας θύννου (τόνου) και ξιφία.

Παραδοσιακά, τα τρολ ήταν υπερφυσικά, δαιμόνια όντατης αρχαίας σκανδιναβικής μυθολογίας. Ζούσαν σε σπηλιές σε ακατοίκητα βουνά, ήταν άσχημα, αργόστροφα και επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Για να λέμε όμως όλη την αλήθεια, μερικές φορές τα τρολ είναι αξιολάτρευτα, πανέξυπνα και εξαιρετικά αστεία. Ιδιαίτερα όταν «τρολάρουν» διαδικτυακούς λογαριασμούς πολιτικών και δημοσίων προσώπων, στα social media.

Για παράδειγμα, στην διαδικτυακή ιστορία έχει μείνει η διασκευή μέρους από την ταινία «Χίτλερ» όπου οι διάλογοι «τροποποιούνται» αναλόγως με τις πολιτικές, αθλητικές ή άλλες σημαντικές εξελίξεις της καθημερινότητάς μας (https://youtu.be/wsbdVIcyoS0 – xitler greek parody)

Αντιμετώπιση ; Νομίζω ότι θα περάσει ακόμα καιρός μέχρι να επιβεβαιωθεί ποια είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρολ. Για την ώρα δείχνει να υπερτερεί η άποψη «μην του απαντάς και θα βαρεθεί και θα φύγει» !

Αφού όπως όλα δείχνουν οι τρολάνθρωποι «τρέφονται» από την σημασία, την ταραχή και τον εκνευρισμό που προκαλούν στους συνομιλητές τους, πιθανώς η αδιαφορία,  να διασφαλίζει το επίπεδο των συζητήσεων και να θωρακίζει τρόπον τινά, τα κλονισμένα ούτως η άλλως νεύρα μας !


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 279 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)