Ο Χρόνος και η Ανάγκη πάνε διακοπές.

the-time

Ο Χρόνος είναι γιατρός. Είναι αμείλικτος, αεικίνητος και αδέκαστος. Για τους αρχαιότερους από εμάς ήταν ένα τέρας, με σώμα φιδιού και τρία κεφάλια. Ένα ανδρικό, ένα λιονταριού κι ένα ταύρου. Ζώο και άνθρωπος μαζί ο χρόνος. Από τα πιο ρωμαλέα και τα πιο ηγετικά όντα.  Και ταυτόχρονα, ένα δυνατό αρσενικό δίχως σώμα. Μια άυλη θεότητα χωρίς γονείς και προορισμό. Υπάρχει για να υπάρχει και να καθορίζει τις ζωές μας.

Είχε μια αγαπημένη για συντροφιά του. Την Ανάγκη. Κι εκείνη είχε σώμα φιδίσιο και μαζί ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση. Έκαναν γύρους χορευτικούς και σκαρφάλωναν πάνω στον κόσμο, μέχρι που εκείνος έσπασε, σαν αυγό και χύθηκαν τριγύρω η γη, ο ουρανός και η θάλασσα. Έκαναν και τρία παιδιά. Τον Αιθέρα, το Χάος και το Έρεβος.

Ο Χρόνος λοιπόν έφτιαξε το σύμπαν, αλλά μαζί με αυτό γέννησε το Χάος και το Έρεβος. Την αταξία και την ακαταστασία, την σιωπή και το βάθος της νύχτας Πηγή ζωής και δυστυχίας. Χαράς και πόνου. Και περνούν οι μέρες. Κι εμείς γερνάμε κι εκείνος θρέφεται και υπάρχει. Υπάρχει.

Ο χρόνος μας επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως. Περνάει γρήγορα όταν καταπιανόμαστε με κάτι ευχάριστο και σχεδόν δεν περνά όταν η ασχολία μας είναι δύσκολη και ανιαρή. Για να μπορέσει κάποιος να τα βάλει με το θηρίο χρειάζεται συνέπεια.  Στις δουλειές μας, στα ραντεβού μας, στο πρόγραμμά μας, στους στόχους μας, στα όνειρά μας. Κι έχουμε ένα όπλο ανά χείρας. Το ρολόι. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι κρύβουμε λίγη μαγεία μέσα μας. Αφήνοντας τις σκέψεις στην άκρη,  οι σαράντα οχτώ ώρες χωράνε στις είκοσι τέσσερις. Ή θα έπρεπε να χωράνε. Ή θα κάνουμε τα πάντα για να χωρέσουν.

Πρακτικά και υπαρξιακά, ο χρόνος υπάρχει για να καθορίζει τις πράξεις μας και να μας παρέχει ζωή. Και όχι άγχος και δυστυχία. Το ίδιο και η ανάγκη. Εκείνη, γεννά προβλήματα κι επιθυμίες. Συνέχεια. Χωρίς σταματημό. Ας αφήσουμε τον χρόνο να τρέχει. Εμείς δεν χρειάζεται να τρέχουμε ξοπίσω του. Αρκεί να περπατάμε με βήμα ταχύ και σταθερό. Πάντα θα προπορεύεται. Δεν πρέπει να τον κοιτάζουμε, ούτε να τον ανταγωνιζόμαστε. Απλά να τον ακολουθούμε. Τα παρόμοια και για τα τέκνα της ανάγκης. Όσο ζούμε, θα τα αναθρέφουμε.

Χρειάζεται λοιπόν να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, το άγχος θα εξαφανιστεί, η ευεξία και η καλή διάθεση θα εκθρονίσουν  το στρες και την θλίψη και θα επέλθει η ισορροπία σε οικογενειακό, προσωπικό και εργασιακό επίπεδο. Η χαρά θα μπει στην ζωή μας και θα ξεκλέβουμε πάντα λίγη ώρα για μας, τους φίλους μας και τις αγαπημένες μας δραστηριότητες. Οι αναβολές, οι καθυστερήσεις και η ασυνέπεια επηρεάζουν αρνητικά τόσο εμάς, όσο και τους γύρω μας. Με χαρτί και μολύβι, προτεραιότητες και στόχους, όλα είναι εύκολα και διαχειρίσιμα.

Μα όλα αυτά από Σεπτέμβρη. Ο Αύγουστος δεν θέλει προθεσμίες, αυστηρό πρόγραμμα και ρολόι. Θέλει ανεμελιά και ξεγνοιασιά. Το θηρίο θα είναι εκεί, πάντα, για να το πολεμήσουμε. Θα στέκεται αγέραστο και αδυσώπητο. Ας κερδίσουμε λοιπόν, λίγη αιωνιότητα κι εμείς. Ας είναι αυτός ο Αύγουστος ο μήνας των καλύτερων αναμνήσεών μας. Χρόνε και Ανάγκη, καλή ξεκούραση και ραντεβού από τώρα για το φθινόπωρο!

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 194 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)