Όνειρα Αρειανά…

nasa-aris (1)

Αυλάκια που πιθανώς έχουν κάποιο υγρό στοιχείο παρατηρήθηκαν στον πλανήτη Άρη. Εκεί που τα τελευταία 4 χρόνια ένας παρατηρητής δορυφόρος από τα δικά μας τα μέρη, συλλέγει φωτογραφίες και άλλα στοιχεία.

Εκεί που ακόμα δεν έχει πατήσει πόδι ανθρώπινο… η άλλου γήινου είδους πόδι, δηλαδή.

planitis-aris-450x300Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΝΑSΑ), είναι αλμυρό πιθανώς το νερό που ρέει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της μελλοντικής ανίχνευσης κάποιας μορφής ζωής στην περιοχή. Οι ροές αυτές στερεύουν τον Χειμώνα, δηλαδή τους μηνες που η θερμοκρασία πέφτει δραματικά. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την προέλευση του νερού αυτού, όμως ενδέχεται να αναβλύζει από τα έγκατα του εδάφους ή να προκύπτει από την υγροποίηση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Μέχρι εδώ οι νέες πληροφορίες μας συγκλόνισαν.

590_ab830855c60fa5fda7881f1f3a3b8c38Ας ανατρέξουμε τώρα για λίγο στην Ιστορία που πέρασε από αυτόν τον παγωμένο πλανήτη. Σύμφωνα με όσους δεκαετίες μελετούν την επιφάνειά του, είναι πολύ πιθανόν ο Άρης να ήταν κάποτε ένας φιλόξενος πλανήτης, παρόμοιος με τη Γη. Επίσης δεν είναι καθόλου απίθανο να είχε θάλασσες και βουνά, καθώς και ένα περιβάλλον κατάλληλο για την διατήρηση ζωής.

Ο Αρης, ξεκίνησε να καταστρέφεται για διάφορους λόγους πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια,τότε δηλαδή που εμφανίσθηκε η ζωή στην Γη. Και κάπου εδώ, ξεκινά μια ενδιαφέρουσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης Άρης έχανε σταδιακά την ατμόσφαιρά του, με αποτέλεσμα οι μετεωρίτες που έπεφταν πάνω του να φτάνουν μέχρι το έδαφός του.

Σιγά σιγά ο πλανήτης έγινε πλήρως αφιλόξενος ενώ οι μετεωρίτες που προσέκρουαν εκτόξευαν μεγάλα κομμάτια του αρειανού εδάφους προς το διάστημα…

Σήμερα στον Αρη έχει κρύο. Η μέση θερμοκρασία είναι μείον 55 βαθμοί Κελσίου. Στους πόλους είναι πολύ χειρότερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 153 βαθμούς Κελσίου. Μόνο στην περιοχή του Ισημερινού το έδαφος μπορεί να έχει λίγο πάνω από 0 βαθμούς Κελσίου το Καλοκαίρι.

Κι όμως. Και σύμφωνα και με τις νέες ανακαλύψεις κα αποκαλύψεις , ο πλανήτης αυτός μπορεί να γίνει ο πλέον κατάλληλος για μετοίκηση από την ανθρωπότητα, στο μέλλον.

nasa-mars-waterΟι κύριες στρατηγικές για να επιτευχθεί αυτή η εποίκηση, είναι δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με την δημιουργία τεχνητού περιβάλλοντος στο οποίο θα ζουν προστατευμένοι οι άνθρωποι από τον αφιλόξενο πλανήτη, και η δεύτερη που ονομάζεται «διαμόρφωση της Γης» αφορά σε παρεμβάσεις τέτοιες που θα αλλάξουν την επιφάνειά του και την ατμόσφαιρά του, ώστε οι συνθήκες να μοιάζουν με αυτές της Γης.

Φυσικά η δεύτερη στρατηγική είναι ακόμα πολύ μακριά χρονικά από το να αποελέσει επιλογή σε περίπτωση αναγκαίας ανθρώπινης μετάβασης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αρειανά όνειρα θα πει κάποιος.

Εμείς να ζήσουμε στον Άρη; Αφού έχουμε τον παραδεισένιο πλανήτη μας; Αυτόν που μας δίνει τόσα αγαθά, τόσο απλόχερα;

Όπως οι μετρήσεις και οι μελέτες δείχνουν, η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός και η μόλυνση του «παραδείσου μας» βρίσκονται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Τα «αγαθά» της Γης ολοένα και λιγοστεύουν. Οι «δεξαμενές» προιόντων τέτοιων που να μας κρατούν ζωντανούς, ολοένα και στερεύουν. Ακόμα ακόμα και αυτή η ατμόσφαιρα αλοιώνεται και μεταλλάσεται εις βάρος της υγείας μας. Είναι το δικό μας «δώρο» στον πλανήτη που μας φιλοξενεί; Δεν θα σταθώ εδώ. Αυτό που «ξύπνησε» μέσα μου η σημερινή συζήτηση περί των αποκαλύψεων της ΝΑΣΑ, είναι και αυτό που θέλω να επισημάνω. Γιατί να χειαστεί να μετοικήσουμε σε έναν άλλο πλανήτη;

curiosity1Γιατί δηλαδή τόσο εσπευσμένα να ψάχνουμε τρόπους μετάβασης και επιβίωσης εκεί; Γιατί με ένα μέτρο, να μην φτιάξουμε όχι Αρειανά Όνειρα αλλά αυτά τα δικά μας τα Γήινα; Έχοντας απλά όρια στην κατανάλωση…όρια στην χρήση των πόρων της Γης. Όρια στο πλαίσιο της ασφαλούς χρήσης και όχι κατάχρησης. Όρια. Διατήρησης όσο περισσότερο μπορούμε της ζωής όπως την γνωρίζουμε. Βελτιωμένης ναι. Μα όχι αντικατεστημένη με κάποια «παρόμοια».

Γιατί καλά τα όνειρα τα Αρειανά. Αλλά και αυτά τα «δικά μας» τα Γήινα, είναι ακόμα καλύτερα.

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 126 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)