Τα πολλαπλά οφέλη της προσφοράς εθελοντικής εργασίας

servlet

Mε την εθελοντική εργασία κάποιος, εκτός από την έμπρακτη επίδειξη της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς του, αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του, κερδίζει εμπειρία και κτίζει έμμεσα έναν καλύτερο κόσμο για εκείνον και για όλους.

Κάποτε το να είσαι εθελοντής σήμαινε ταυτόχρονα πως έχεις λύσει όλα σου τα οικονομικά προβλήματα, έχεις σπουδάσει, έχεις κάνει την οικογένειά σου κι έχεις και λίγο χρόνο να αφιερώσεις για να καλυτερέψεις τον κόσμο και να σώσεις την ψυχή σου. Γίνονταν εθελοντές πολλά άτομα της ανώτερης και ανώτατης τάξης, εκεί κοντά στην μέση ηλικία, και πιο συγκεκριμένα άτομα κοινωνικά, με θετική ματιά για τα τεκταινόμενα, με τάσεις να ηγούνται στο περιβάλλον τους και να στρέφουν τα μάτια των άλλων πάνω τους. Προσέφεραν κάποιες λιγοστές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους και η μέρα τους γινόταν καλύτερη.

Σήμερα όμως, ο εθελοντισμός έχει συνδεθεί με την νέα γενιά, την γενιά εκείνη που σπούδασε σε Ελλάδα και εξωτερικό, καταγόμενη από όλα τα κοινωνικά στρώματα, καταρτίστηκε και όταν ήλθε η ώρα να αναζητήσει μια θέση εργασίας, εκείνη είτε δεν υπήρχε, είτε δεν αμειβόταν επαρκώς, είτε ήταν εθελοντική. Έτσι η πληθώρα κενών ωρών μέσα στην μέρα, σε συνδυασμό με την άρνηση για απραξία και την επιθυμία για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης, ωθεί τους νέους σε εθελοντικές δράσεις, είτε για την βελτίωση και την εξάλειψη των κοινωνικών ζητημάτων, είτε για την έμμεση αναζήτηση έμμισθης εργασίας στον χώρο όπου προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Γιατί λοιπόν να προσφέρει σήμερα κάποιος εθελοντική εργασία;

Διότι παράλληλα με την αναζήτηση μιας αμειβόμενης εργασίας, η προσφορά εθελοντικής εργασίας βοηθά το άτομο να εμβαθύνει τη γνώση του για τον επαγγελματικό του τομέα στην πράξη, για τον κόσμο των επιχειρήσεων, για την κοινωνία γενικότερα, εξασκώντας τα ταλέντα του και δουλεύοντας τις δεξιότητές του.

Στην εθελοντική εργασία, το άτομο καλείται να εφαρμόσει τις ανθρωποκεντρικές του αντιλήψεις και να ξεδιπλώσει τη διάθεση προσφοράς του, προάγοντας τις προσωπικές του αξίες και βελτιώνοντας τη διάθεση του. Αισθάνεται καλύτερα και γίνεται πιο αισιόδοξο, κατανοώντας τον κόσμο γύρω του και τη θέση του μέσα σε αυτόν.

Ο εργαζόμενος εθελοντής κάνει γνωριμίες μέσα από την εργασία του, συνεργάζεται και συναναστρέφεται με νέο κόσμο, αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε διαπροσωπικό επίπεδο και το κέρδος της σύστασης και διεύρυνσης του προσωπικού δικτύου γνωριμιών είναι πολλαπλό.

Μέσα από την ανάληψη αρμοδιοτήτων στον χώρο εργασίας, την εμπιστοσύνη που θα του επιδείξει ο εργοδότης και την ενεργό συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων εντός της επιχείρησης, ο νέος εργαζόμενος εθελοντής αποκτά προϋπηρεσία σε ένα προστατευμένο πλαίσιο, όπου του αναγνωρίζονται τα όσα πράττει και τον ευχαριστούν ή και των επιβραβεύουν γι΄ αυτό.

Έτσι λοιπόν, με την εθελοντική εργασία κάποιος, εκτός από την έμπρακτη επίδειξη της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς του, αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του, κερδίζει εμπειρία και κτίζει έμμεσα έναν καλύτερο κόσμο για εκείνον και για όλους.

Γράφει η Αφροδίτη Λυμπέρη

ThinkingPeople.gr


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 229 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)