Οιδιπόδεια και τέτοια

Το Συμπέρασμα πως δεν είσαι ερωτευμένη με τον Μπάμπη επειδή έχει χιούμορ, μπλε μάτια και επειδή γενικά εσένα σου αρέσουν τα σκληρά αγόρια είναι τουλάχιστον απογοητευτικό. Ακόμα πιο απογοητευτικό (ίσως λυτρωτικό τελικά) είναι πως το συμπέρασμα αυτό προκύπτει όταν συνειδητοποιήσεις πως ο Μπάμπης σου θυμίζει “κάτι” οικείο και αυτός είναι ο λόγος που τον ερωτεύτηκες.

Θυμάσαι τον μπαμπά να πηγαινοέρχεται στη δουλειά και σπάνια να έχει χρόνο για σένα. Όταν όμως μπορούσε να πάτε μια βόλτα ή να συζητήσετε κάτι που σε απασχολούσε περνούσες υπέροχα, απλά ήταν λίγο. Κάπως έτσι είναι και ο Μπάμπης, με το σταγονόμετρο όλα. Τι σκατά γίνεται; πως συμβαίνει αυτό; γιατί;

Δηλαδή να κλαις, να χτυπιέσαι, για τον μοναδικό, τον τέλειο έρωτά σου, ξαφνικά να έρχεται ο Φρόιντ με το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα και να στέλνει το Μπάμπη αδιάβαστο. Και μετά να έρθει ο Μπάμπης να σου πει καμιά μαλακία κι αντί να στενοχωρηθείς ν αρχίσεις να γελάς υστερικά, σε φάση “Άσε μας ρε Μπάμπη κι εσύ, έχουμε άλλα τώρα πιο σοβαρά, Οιδιπόδεια και τέτοια….”

Δεν λέω πως ο Μπάμπης σώνει και ντε είναι μαλάκας, μπορεί να είναι μια χαρά παιδί, το θέμα είναι να είμαστε καλά σε μια σχέση κι αν δεν είμαστε να το ψάχνουμε λίγο “μέσα μας”.

Πληροφορίες που βρήκα στο διαδίκτυο για το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα και το Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας.
Ο όρος σύμπλεγμα αναφέρεται σε ένα οργανωμένο σύνολο παραστάσεων και αναμνήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη δόμηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Οι παραστάσεις αυτές έχουν έντονη αξία, είναι ασυνείδητες και συγκροτούνται μέσα στην διαπροσωπική ιστορία του ατόμου.

Οιδίπους => υδής + πους = ο έχων πρησμένα πόδια.

Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα περιγράφει το σύνολο αντιμαχόμενων επιθυμιών, αναγκών και προσδοκιών και διαπραγματεύεται την θέση μας σε τριγωνικές σχέσεις. Οι περισσότερες επαφές μας έχουν σαν βάση το πρωταρχικό τριγωνικό σχήμα, δηλαδή τον εαυτό μας με τους γονείς μας.

Ηλέκτρα: Διπλή ετυμολογική ερμηνεία καθώς προέρχεται τόσο από το ήλεκτρον (αυτό που λάμπει) όσο και από το α-λέκτρον (που σημαίνει αυτή που δεν έχει κρεβάτι, την παρθένα).

Το σύνδρομο της Ηλέκτρας είναι το γυναικείο αντίστοιχο του Οιδιπόδειου συνδρόμου. Όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα σύνδρομα, μιλάμε για ένα σύμπλεγμα ασυνείδητων σκέψεων και ιδεών που εστιάζονται στην επιθυμία να «κατέχουμε» το γονέα του αντίθετου φύλου και να «εξοντώσουμε» το γονέα του ίδιου φύλου.


(Το άρθρο αυτό προβλήθηκε συνολικά 86 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)